REFORMA DE LES POLÍTIQUES ACTIVES
Crònica 19/02/2011

L'Estat promet itineraris personalitzats per als aturats

Elena Freixa
2 min
El ministre de Treball, Valeriano Gómez, establirà els drets i deures comuns a tots els aturats.

Barcelona.El govern espanyol va anunciar ahir una nova tongada de reformes per combatre l'increment de l'atur i preparar els que no tenen feina per tornar en millors condicions al mercat de treball. Una de les apostes de l'executiu, dins la reforma de polítiques actives que va aprovar el consell de ministres, és fer obligatori que tots els aturats disposin d'un itinerari personalitzat de formació.

L'objectiu és que el 2013 cada persona aturada hagi subscrit un contracte ocupacional personal en alguna oficina de treball -del SOC en el cas de Catalunya-, i això sigui de compliment obligatori si es vol seguir considerat demandant de feina i, en conseqüència, seguir cobrant la prestació d'atur.

Cada comunitat autònoma tindrà llibertat per dissenyar els programes que consideri adequats i necessaris per al seu mercat de treball, tot i que estaran subjectes als plans i objectius que es defineixin en l'àmbit estatal amb el consens dels agents socials, segons va explicar el ministre de Treball, Valeriano Gómez.

La reforma, tot i anar en la bona direcció segons CiU, no satisfà del tot l'objectiu de la Generalitat de tenir una capacitat efectiva de gestió d'aquestes polítiques. El diputat Carles Campuzano ja va advertir que demanaran que es vinculin a les polítiques passives, és a dir, a la prestació d'atur.

Fons sense reserves

L'executiu espanyol també va aprovar ahir la creació d'un fons de reserva per finançar les polítiques d'ocupació, tot i que de moment no podrà posar-se en marxa per la manca de recursos. El fons no estarà operatiu fins que millori la situació econòmica i es rebaixi la despesa que suposa la protecció per als més de quatre milions d'aturats, segons va reconèixer el ministre de Treball.

"El fons està pensat de cara al futur", va explicar Gómez, ja que es vol nodrir amb excedents pressupostaris del Servei Públic d'Ocupació que ara no existeixen.

stats