EL CONTROL D'UN ENS ECONÒMIC CLAU
Crònica 14/03/2012

L'Estat reforça el seu pes al Consorci de la Zona Franca

L'Estat ha reforçat la seva presència al Consorci de la Zona Franca ocupant les cinc places que hi té assignades. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que el presideix, vol millorar la presència de la ciutat.

Sara González
2 min
L'Estat reforça el seu pes al Consorci de la Zona Franca

BARCELONA.La consigna que guia al PP a Catalunya és no desaprofitar l'ocasió de fer-se present en tots els assumptes claus del país, ja siguin de tipus econòmic o polític. Ahir es va fer palès aquest objectiu en la presa de possessió dels representants al plenari del Consorci de la Zona Franca, un centre neuràlgic per al desenvolupament econòmic. Va ocupar el càrrec com a president del seu comitè executiu l'home del govern espanyol a l'ens, el secretari general del PP, Jordi Cornet. També ho van fer els vocals al plenari. Els representants de l'Estat hi ompliran ara les cinc places que els corresponen en comptes de les tres que ocupaven fins ara i, a més, són de rang superior que els seus antecessors.

L'Ajuntament de Barcelona subratlla que, malgrat que l'Estat reforci la seva presència, el lideratge del consorci està en mans de Xavier Trias, que n'és el president. Fonts municipals van explicar que Trias es va reunir fa unes setmanes amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i va acordar "revisar, modernitzar i canviar" durant aquesta legislatura la representativitat al consorci, que es regeix per una norma del 1916, data de creació de l'ens. L'objectiu és "millorar" la presència de Barcelona al consorci.

Durant l'anterior mandat, amb Manuel Royes al Consorci, l'Estat va decidir ocupar només tres de les cinc places que els corresponien segons l'estructura estipulada. En formaven part dos càrrecs intermedis i l'exsecretari d'estat d'Infraestructures Víctor Morlán. Ara són quatre els secretaris d'Estat que s'incorporen en l'òrgan de decisió, que compta amb un total de 21 vocals: el secretari d'estat d'Hisenda, Miguel Ferre; el secretari d'estat de Planificació i Infrastructures, Rafael Catalá; el secretari d'estat de Telecomunicacions, Víctor María Calvo-Sotelo, i el secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez. També se suma al plenari el president de Renfe, Julio Gómez-Pomar, que ocupa així la plaça reservada a l'Estat destinada a empreses ferroviàries, que fins ara estava vacant.

Estalviar intermediaris

"La presència estatal millora la implicació dels responsables governamentals dels diversos ministeris en el desenvolupament econòmic de l'àrea de Barcelona", va afirmar Cornet, que va afegir que el creixement econòmic de Barcelona "és una prioritat de primer ordre per al govern d'Espanya". L'equip de Trias considera "positiu" poder negociar amb alts càrrecs de l'Estat i estalviar-se intermediaris. Cornet va anunciar que es refaria el pressupost del Consorci per ajustar-lo a la directriu de reducció de despesa ordenada per Mariano Rajoy.

stats