Crònica 21/12/2011

L'Estat superava el límit de dèficit un mes abans de tancar l'any

Ara
2 min
Juan Manuel López Carbajo ahir durant la presentació a Madrid de les dades.

MADRID.El dèficit de l'Estat al mes de novembre es va situar en el 4,84% del PIB, quatre dècimes per damunt del límit fixat per Europa per tancar el 2011. En un comunicat, l'executiu espanyol en funcions, però, va confiar que podrà complir els compromisos adquirits amb Brussel·les, argumentant que les dades que va donar a conèixer ahir estan afectades per un canvi de metodologia de càlcul els efectes del qual revertirà al desembre.

Així, segons va argumentar ahir el secretari d'estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo, sense el canvi metodològic introduït a instàncies de la UE en el càlcul de la comptabilitat estatal, el dèficit del novembre seria del 3,38%, perquè, entre altres elements, no es comptabilitzen els ingressos de gener i febrer d'enguany per IRPF, impost de societats i l'IVA compromès del 2010 i pendent de liquidar. Fins al desembre, l'Estat no podrà comptabilitzar els ingressos per aquest concepte de gener i febrer del 2012.

Reducció interanual del 4,9%

Amb el nou càlcul, el dèficit era de 52.385 milions d'euros fins al novembre. L'Estat havia ingressat 92.194 milions davant els 144.579 milions en despeses. La diferència negativa entre ingressos i despeses acumulada pels comptes estatals durant els onze primers mesos de l'any era inferior en 2.674 milions d'euros a la que s'havia registrat en el mateix període de l'any 2010, cosa que implica una reducció interanual del 4,9%.

Aquestes xifres estan "en línia amb les previsions per complir amb l'objectiu de dèficit", segons va assegurar ahir en presentar les dades Juan Manuel López Carbajo.

L'objectiu d'estabilitat pressupostària compromès amb Brussel·les per al conjunt de les administracions públiques de l'Estat el 2011 és del 6% del PIB: el 4,8% per a l'administració estatal, un 1,3% per al conjunt de les comunitats autònomes i el 0,3% per a les corporacions locals, mentre que la Seguretat Social té previst un superàvit del 0,4%.

stats