JUSTÍCIA
Crònica 10/12/2011

L'Estat retira la pensió de viduïtat a l'assassí de la cuinera de Sils

La Seguretat Social deixarà de pagar la pensió de viduïtat a l'assassí de Consol Galceran. L'Estat rectificarà sis anys després de fer efectius els pagaments al marit i autor del crim, que sumen 40.000 euros.

Joan Serra
2 min
Llorenç Morell, marit de la cuinera de Sils, en el judici per l'assassinat de la seva dona, pel qual va ser condemnat.

BARCELONAHa calgut una notificació de l'Audiència de Girona per revertir una situació esperpèntica. El tribunal va detallar aquesta setmana a la delegació gironina de la Seguretat Social -arran d'una petició de l'advocat de la família de la víctima- que Llorenç Morell cobrava la pensió de viduïtat des del 2005 tot i haver estat l'autor de l'assassinat de la seva dona, Consol Galceran, integrant del grup gastronòmic de les Cuineres de Sils. L'Audiència va subratllar a l'Estat que el marit estava condemnat per un crim de violència de gènere -amb una pena de 18 anys de presó- i que havia cobrat la pensió de manera inadequada des de feia sis anys. Un cop comprovat l'error, la Seguretat Social ha retirat l'ajuda a l'home, que no constava a la base de dades que recull totes les sentències condemnatòries de víctimes de violències de gènere.

La Seguretat Social reclamarà els imports que l'home ha percebut des de l'estiu del 2005 -una quantitat que ascendeix a uns 40.000 euros-, segons la informació recollida ahir per l'ACN. L'Estat també obrirà una investigació per aclarir l'error, incomprensible tenint en compte que el ministeri de Treball va participar en el judici que va condemnar Morell com a part acusadora i que la normativa estatal estableix que els condemnats amb sentència ferma per homicidi no poden ser beneficiaris de les pensions de viduïtat quan la víctima sigui la causant de la pensió. En la base de dades de l'Estat hi ha més de 16.000 sentències de casos de violència de gènere, una documentació que es creua, amb l'ajuda de mecanismes informàtics, amb el llistat de beneficiaris de les pensions de viduïtat per evitar situacions de frau. L'autor de l'assassinat de la cuinera de Sils va quedar al marge d'aquesta validació.

Gairebé 600 euros al mes

Llorenç Morell va matar a ganivetades Dolors Galceran el 21 de juliol del 2005, en un camí secundari de Sils. El marit, però, no va confessar ser l'autor del crim fins més de tres mesos després, període durant el qual es va mostrar compungit. Des de l'endemà de la mort de la dona, Morell rebia de la Seguretat Social una pensió de 595,92 euros mensuals, a aprt de dues pagues extraordinàries. Malgrat ingressar durant sis anys aquesta quantitat, l'autor del crim no havia fet efectives les indemnitzacions als familiars de la víctima que el tribunal li va imposar. L'Audiència de Girona va ordenar l'embargament dels ingressos de Morell per fer front a les indemnitzacions, que ascendeixen a 85.000 euros, a aprt dels més de 21.000 euros de les costes del judici. L'advocat de la família de Galceran, Carles Monguilod, havia sol·licitat a la Seguretat Social que aportés dades del compte en què Morell ingressava la pensió per comprovar quin ús havia fet d'aquests diners.

stats