LLUITA CONTRA EL TERRORISME
Crònica 20/04/2012

L'Eurocambra accepta lliurar als EUA dades dels passatgers aeris

L'acord entre la UE i els EUA per cedir les dades dels passatgers aeris ha superat l'últim tràmit. L'Eurocambra hi va donar ahir llum verda. El text ha creat molta polèmica i s'ha negociat durant nou anys.

Laia Forès
2 min
Les companyies aèries han de facilitar les dades personals dels passatgers a les autoritats nord-americanes.

BRUSSEL·LESEl Parlament Europeu va donar ahir el seu vistiplau a un polèmic acord amb els Estats Units per transferir a les autoritats del país les dades personals -nom, telèfon, número de targeta de crèdit- dels passatgers aeris europeus que viatgin a territori nord-americà. Washington assegura que la mesura, qüestionada per un sector de l'Eurocambra, serveix per lluitar contra el terrorisme i altres tipus de delinqüència greu, com el tràfic de drogues.

No ha servit de res que l'eurodiputada encarregada d'analitzar l'acord, l'holandesa Sophie In't Veld, recomanés votar-hi en contra perquè considera insuficients les garanties de privacitat que ofereixen els EUA. "Certes coses no són negociables, com els drets fonamentals. Aparentment, el Parlament Europeu creu que les relacions transatlàntiques són més importants", va assegurar ahir In't Veld. El text es va aprovar per 409 vots a favor, 226 en contra i 33 abstencions.

L'acord, que ja estava vigent provisionalment des del 2007, inclou la cessió de dades sensibles per part de les companyies aèries, com ara el tipus de menjar escollit o el número de la targeta de crèdit. També amb qui es viatja i el seient escollit a l'avió.

Combatre el terrorismeUn acord que prioritza la seguretat, gestat després de l'11-S

Els EUA van donar un cop de timó en la lluita contra el terrorisme després dels atemptats del 2001. Des d'aleshores, la política antiterrorista és la màxima prioritat, encara que es violin els drets de les persones. Els dubtes sobre les garanties que ofereix Washington han allargat les negociacions nou anys. L'ambaixador dels EUA davant la UE, William Kennard, assegura que gràcies a l'acord es va evitar l'any passat un atemptat a Nova York.

Dades molt personalsEls EUA podran saber quin tipus d'alimentació es demana

El menjar que prèviament escull un passatger pot revelar les seves creences. Si un musulmà, per exemple, demana un menú sense porc, les autoritats nord-americanes ho sabran abans que l'avió aterri. Les dades transferides poden fer que un passatger sigui interrogat quan arribi a l'aeroport nord-americà.

Una protecció incertaLes dades recollides es podran guardar durant anys

Segons l'acord, els EUA podran guardar les dades durant 10 anys, però al cap de sis mesos s'hauran d'esborrar els noms dels passatgers perquè quedin "despersonalitzades". També estableix que les dades sensibles -creences, salut o orientació sexual- només es podran emmagatzemar durant 30 dies. El dubte és saber com es garantirà el compliment d'aquest calendari.

L'acord, a més a més, no és recíproc. Les companyies nord-americanes no han de facilitar a les autoritats comunitàries les dades dels passatgers amb destí Europa. Brussel·les va llançar el 2011 una proposta per fer un acord similar a la UE, però a dia d'avui encara no s'hi ha arribat.

stats