OBERTURA ALS BALCANS
Crònica 30/03/2012

L'Eurocambra demana a Espanya que reconegui Kosovo

Laia Forès
1 min
L'eurodiputat Mayor Oreja i tot el PP van votar-hi en contra.

BRUSSEL·LESL'estat espanyol s'està quedant cada vegada més aïllat a Europa amb la seva rotunda negativa a reconèixer la independència de Kosovo. El Parlament Europeu va demanar ahir a través d'una resolució que els cinc estats membres que encara no ho han fet -Espanya, Grècia, Romania, Eslovàquia i Xipre- facin un pas endavant i reconeguin la sobirania de l'exprovíncia sèrbia. L'Eurocambra "acolliria amb satisfacció" que tots els socis europeus reconeguin oficialment Kosovo com a estat, afirma el text. La Unió Europea (UE) ja ha posat en marxa un estudi per veure si seria possible signar un acord d'associació amb Kosovo, el pas previ a considerar un país candidat a entrar al club europeu. La paradoxa és evident: mentre la UE tracta l'exprovíncia sèrbia com a estat, cinc capitals es neguen a reconèixer la seva sobirania.

Els espanyols, en contra

Espanya és el principal instigador d'aquesta paradoxa. Ahir ni els eurodiputats populars ni els socialistes espanyols van donar suport al text, per bé que els seus respectius grups parlamentaris sí que hi van votar a favor. La resolució va ser aprovada per una àmplia majoria de l'Eurocambra: 375 vots a favor, 97 en contra i 76 abstencions. Els populars espanyols hi van votar en contra, mentre que els socialistes espanyols es van abstenir. El PP ho va justificar amb l'argument que la resolució "tracta Kosovo com a estat independent".

D'altra banda, l'eurodiputat Ramon Tremosa (CIU) va votar a favor del text i va demanar a la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, que faci alguna cosa perquè Espanya reconegui Kosovo.

stats