Crònica 20/03/2012

L'Eurocambra estudia les queixes de pagesos catalans

Laia Forès
2 min
Un tram del canal Segarra-Garrigues, a l'altura de Riudovelles, a Tàrrega.

BRUSSEL·LESLes queixes dels agricultors catalans per la modificació del projecte inicial del canal Segarra-Garrigues, a les comarques de Lleida, han arribat al Parlament Europeu. El comitè de Peticions de l'Eurocambra estudia la reclamació feta per l'Institut Agrícola Català Sant Isidre (IACSI) -una patronal que agrupa un miler d'empreses del sector- sobre la inclusió d'una zona de protecció d'aus estepàries de 42.000 hectàrees que afecta la zona de regadiu.

La Generalitat de Catalunya va impulsar la declaració de zona protegida obligada per una directiva europea mediambiental, però els agricultors denuncien que les hectàrees de regadiu previstes inicialment, 70.000, s'han reduït a 34.000. "Ens sembla una bestiesa que ens quedi tan poca zona de regadiu. No entenem per què aquesta àrea no es pot regar", va assegurar ahir a l'ARA Baldiri Ros, el president de l'Institut Agrícola Català Sant Isidre.

El comitè de Peticions de l'Eurocambra va analitzar ahir per primera vegada la queixa dels agricultors, però no va prendre cap decisió. Els eurodiputats van decidir deixar oberta la petició i analitzar-la més endavant, quan disposin de més informació sobre la qüestió. L'eurodiputada del PP que va defensar la petició dels agricultors catalans, Esther Herranz, va destacar que els denunciants "no posen en dubte la protecció de les aus", però demanen que es respectin els seus drets fonamentals.

Aigua potable a 43 pobles

El projecte inicial del canal Segarra-Garrigues s'ha vist modificat no només per les àrees de protecció d'aus i de la Xarxa Natura 2000, sinó també per un segon projecte per proveir d'aigua potable una quarantena de municipis de les comarques de l'Anoia, la Conca de Barberà, la Segarra i l'Urgell. Aquesta infraestructura podria rebre ajudes comunitàries per valor de 15 milions d'euros.

En la petició, l'IACSI denuncia que limitant a la meitat la superfície de secà que es beneficiarà del rec, "els agricultors patiran perjudicis econòmics superiors als beneficis mediambientals". Tanmateix, la Generalitat només ha complert amb les exigències de Brussel·les i de la justícia europea.

stats