CONTROLS FRONTERERS
Crònica 08/07/2011

L'Eurocambra s'enfronta als estats i defensa Schengen

La immigració no és excusa per posar controls fronterers, segons l'Eurocambra, que ahir va votar en contra de la reforma que permet als estats reintroduir les fronteres a dins de la UE.

Ramon Coca
2 min
Una furgoneta s'acosta a un punt de control de la frontera danesa amb Alemanya el 5 de juliol, el dia en què Dinamarca va posar en marxa l'enduriment de la vigilància a les fronteres.

Brussel·les.Els eurodiputats van mostrar la seva disconformitat amb les mesures aprovades el 24 de juny pels caps d'estat i de govern de la Unió Europea, que van cedir a la pressió de França i Itàlia i van acordar que els governs dels estats membres puguin reintroduir controls fronterers en "circumstàncies especials".

En una resolució aprovada ahir pel ple del Parlament Europeu, reunit a Estrasburg, els eurodiputats van deixar clar que l'arribada massiva d'immigrants a Europa no és un cas extraordinari que justifiqui la reintroducció de fronteres, i que les mesures preses pels estats contradiuen l'esperit del tractat de Schengen, que regula la lliure circulació de persones en territori europeu, per la qual cosa van demanar sancions als governs que l'incompleixin, com ha fet Dinamarca.

Noves fronteres

El govern danès, que necessita per governar el suport del xenòfob Partit del Poble, va blindar dimarts les seves fronteres amb Alemanya i Suècia. La mesura es va impulsar amb l'argument que no podria suportar una allau d'immigrants irregulars, tot i que Dinamarca té uns nivells d'immigració per sota del mitjana europea. La seva actitud ha rebut les crítiques de tots els grans grups polítics de l'Eurocambra en aquesta sessió, fins i tot del grup Popular Europeu, al qual pertanyen les formacions polítiques que actualment governen França, Itàlia i Dinamarca.

A l'abril, uns 30.000 immigrants van arribar a les costes italianes fugint de les revoltes al nord d'Àfrica, fet que va provocar un conflicte polític entre Itàlia i França, que volia impedir que entressin al seu territori. I és que malgrat la votació del Parlament els estats encara mantenen el poder d'instaurar controls a les seves fronteres, però han de justificar, això sí, els casos extraordinaris. Per exemple, en el passat alguns països els van introduir amb motiu de grans celebracions, com el Mundial de futbol o casaments reials. L'Eurocambra proposa que sigui la Comissió Europea la que avaluï directament el compliment de Schengen i decideixi quan són vàlids els controls interiors. Es tracta de tenir un sistema d'avaluació basat en "un enfocament europeu i amb la participació de les institucions de la UE, en lloc de purament intergovernamental".

La Comissió coincideix amb les tesis dels diputats. "Cal un mecanisme comunitari que permeti respondre a circumstàncies excepcionals que posin en perill el funcionament de Schengen, però que no qüestioni el principi de lliure circulació de les persones", va declarar durant el debat el vicepresident de la Comissió, Maros Sefcovic. La resolució també recorda que la UE ha d'actuar conjuntament i amb "solidaritat" en la protecció de les fronteres externes. No obstant, el text admet que aquest principi no es compleix "plenament", sobretot quan un país pateix l'arribada sobtada de molts immigrants, com va ser el cas d'Itàlia.

stats