LA SITUACIÓ A LA ZONA EURO
Crònica 23/11/2011

L'FMI activa crèdits contra el contagi de la crisi

L'FMI ha optat pel camí del mig amb l'anunci d'una línia de crèdits per evitar el contagi de la crisi europea. Espanya podrà demanar 40.000 milions d'euros per millorar les seves finances.

Isaac Lluch
2 min
L'AJUT VE DE WASHINGTON  La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, posarà en marxa un pla de liquiditat per millorar les finances dels països europeus.

BERLÍNMentre Europa continua encallada per les divergències sobre el futur de l'euro, el Fons Monetari Internacional (FMI) es va arremangar ahir per engegar noves mesures per contenir el contagi de la crisi europea. El primer ministre italià, Mario Monti, va rebre a Brussel·les l'escalf dels presidents de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, i del Consell Europeu, Herman van Rompuy. Monti va prometre que faria totes les reformes necessàries i que compliria el dèficit pactat per al 2013, i Barroso va demanar nous esforços i ajustos.

De manera simultània, l'organisme amb seu a Washington va anunciar que posa en funcionament una nova línia de liquiditat més flexible per prestar fins al 500% de la quota als seus estats membres. Espanya, per exemple, podria rebre fins a 40.000 milions d'euros per cobrir les seves necessitats financeres. Aquesta línia de liquiditat preventiva actuarà com "una assegurança contra futurs xocs i com una venda de liquididitat a curt termini per abordar les necessitats dels testimonis innocents de la crisi", va comunicar l'FMI, la directora del qual, Christine Lagarde, ja havia promocionat el dia anterior als Estats Units el suport a Europa. "Qui deixi caure Europa haurà de comptar amb conseqüències negatives per a altres economies, entre les quals la nord-americana", havia resumit l'executiva francesa, mentre recordava que una cinquena part de totes les exportacions dels EUA van a Europa.

Al Vell Continent, el front obert entre Berlín i Brussel·les s'endureix. Just abans que el president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, presenti les seves tres alternatives per introduir els eurobons, la cancellera alemanya Angela Merkel va repetir ahir de manera categòrica el seu no a la idea que tots els països paguin els mateixos interessos pels seus deutes.

La cancellera prefereix augmentar ara la integració europea per la via de canviar directament el Tractat europeu. Es vol generar confiança a la zona euro, i en aquest camí s'ha trobat amb el president francès, Nicolas Sarkozy, que ahir també va mostrar la seva opinió favorable a modernitzar els tractats europeus, que no permeten prendre decisions amb rapidesa.

stats