RECUPERACIÓ ECONÒMICA
Crònica 12/04/2011

L'FMI alerta que a Espanya li queden "molts anys" de crisi

L'FMI pronostica que Espanya creixerà un 0,8% aquest any i un 1,6% el vinent, xifres inferiors a les previstes pel govern central. Tot i així, l'FMI diu que Espanya no es pot comparar amb Portugal.

àlex Font Manté
2 min
L'FMI alerta que a Espanya li queden "molts anys" de crisi

BARCELONA.El Fons Monetari Internacional va emetre ahir un missatge de pessimisme per a Espanya. Al seu informe semestral, l'organisme internacional va rebaixar les previsions del govern espanyol sobre creixement econòmic per al 2011 i el 2012. Posteriorment, en roda de premsa, Olivier Blanchard, economista en cap de l'FMI, va pronosticar que "hauran de passar molts anys perquè les coses tornin a estar bé" a Espanya.

L'FMI preveu que l'economia espanyola creixi un 0,8% aquest any i un 1,6% el 2012, unes dades gairebé idèntiques a les que va anunciar el Banc d'Espanya fa un parell de setmanes i sensiblement inferiors a les que espera Elena Salgado. La ministra d'Economia ha vaticinat que el PIB creixerà un 1,3% aquest mateix any i un 2,3% el vinent.

El cert, però, és que el govern central tradicionalment ha estat més encertat que l'FMI a l'hora de fer pronòstics sobre l'economia espanyola, segons demostra la Diana Esade -un instrument que mesura el grau d'encert de les entitats que fan previsions-. El 2010, per exemple, Salgado va vaticinar que el PIB cauria un -0,3% i l'FMI va preveure un -0,8%. Finalment, el resultat va ser de -0,1% i, per tant, qui més s'hi va acostar va ser el govern central.

Pel que fa a l'atur, l'FMI no va modificar gaire els càlculs de Salgado. L'organisme internacional creu que Espanya acabarà l'any amb un atur del 19,4%, quatre dècimes menys del que va anunciar el govern espanyol.

Durant la presentació de l'informe, Olivier Blanchard va voler deixar clar que el cas d'Espanya no es pot comparar al dels països rescatats (Grècia, Irlanda i Portugal): "Espanya està fent les coses correctes".

El Financial Times publicava ahir un article d'opinió de Walter Münchau -un dels homes forts a la jerarquia del rotatiu britànic- molt crític amb la situació d'Espanya. Segons Münchau, la bombolla immobiliària encara no ha acabat d'esclatar i, conseqüentment, els preus dels pisos encara no han baixat prou. Quan els preus caiguin arrossegaran tot el sector financer, que necessitarà més diners, i Espanya acabarà demanant el rescat d'Europa.

Blanchard va coincidir que és "concebible" que el preu dels pisos segueixi baixant a Espanya, però va dir que "en general, la percepció és que Espanya està relativament bé".

stats