Crònica 16/09/2011

L'FMI demana fermesa política per superar la crisi

El primer discurs oficial de la nova directora de l'FMI, Christine Lagarde, va ser dur. Va exigir determinació i lideratge als països avançats per aconseguir una recuperació que serà "anèmica i accidentada".

Núria Ferragutcasas
2 min
L'FMI demana fermesa política per superar la crisi

Washington."Hem entrat en una fase perillosa de la crisi", va dir ahir la directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde. Tot i així, l'exministra francesa va evitar visions catastrofistes i va assegurar que encara hi ha un camí cap a la recuperació econòmica mundial, però que ara és "més estret". Per això, va cridar els països a actuar amb "determinació col·lectiva" i amb "ferma voluntat política" per evitar una nova recessió i aconseguir la confiança necessària que el món necessita.

Lagarde va explicar en el seu primer discurs oficial, que va fer al Centre Woodrow Wilson de Washington, que les economies avançades s'enfronten a una recuperació "anèmica i accidentada" amb nivells alts de desocupació "inacceptables". D'altra banda, les economies emergents també tenen problemes amb la seva inflació i el que passi a Europa i als Estats Units els afecta directament. "Si les economies avançades cauen altre cop en recessió, els mercats emergents no se n'escaparan [de la crisi]", va dir la directora de l'FMI.

Lagarde va fer la seva conferència una setmana abans que se celebri la reunió de tardor del Banc Mundial (BM) i l'FMI a Washington, en la qual els organismes multilaterals presentaran les "perspectives econòmiques globals". Tot i que no va revelar dades, sí que va fer un repàs dels principals problemes que tenen damunt la taula els països més rics. La responsable de la institució monetària va elogiar el pla d'ocupació del president dels Estats Units, Barack Obama, però li va recordar que el més important és aturar el gran dèficit que té el país.

Lagarde va afirmar que les economies avançades, especialment els EUA i Europa, estan "aixafades" pel deute i el seu creixement encara és molt feble. "Hi ha una gran quantitat d'endeutament dins del sistema", va afirmar. A més, de la debilitat dels comptes públics en va subratllar que alimenta un peix que es mossega la cua: "El cercle viciós està guanyant força i, francament, s'ha agreujat per la indecisió i la disfunció política".

Lagarde es va mostrar esperançada amb la situació d'Europa després dels contactes de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy. Les paraules dels dos mandataris "són un indici evident que el futur de Grècia és a la zona euro". La directora de l'FMI va reconèixer que l'economia grega mostra una "fatiga de reformes" i els canvis per reduir el dèficit "es fan més a poc a poc", però va insistir que cal que les reformes continuïn.

Relleu a Morgan Stanley

El president de Morgan Stanley, John Mack, abandonarà el seu càrrec a finals d'any i serà substituït per l'actual conseller delegat de la firma, James Gorman, que assumirà tots dos càrrecs a partir de l'1 de gener del 2012, segons va anunciar ahir el banc d'inversió nord-americà.

Mack, de 66 anys, ha treballat més de 30 anys a Morgan Stanley, i va arribar a la presidència el 1993, tot i que vuit anys després va abandonar l'entitat quan Phil Purcell va ser nomenat conseller delegat. El 2005 va tornar i tres anys després va ajudar a negociar la participació en el grup de l'empresa japonesa Mitsubishi, que va invertir 9.000 milions d'euros. El relleu no ha sorprès a ningú perquè la transició ja es va iniciar el 2009 quan Gorman va ser proclamat conseller delegat.

stats