Crònica 29/05/2011

L'FMI ha d'aprofitar la seva experiència

Ramon Marimon
2 min
Milers de ciutadans reunits a la plaça Syntagma davant del Parlament protesten contra el pla d'austeritat del govern.

President de la Barcelona Graduate School of / Economics (GSE)Tres coses estan en joc a l'FMI després de la caiguada de DSK. La persona, la balança de poder internacional i el mateix paper de l'FMI. Sobre la persona, cal algú competent en economia, amb autoritat moral i capacitat política. Christine Lagarde passa de sobres aquest test. La balança de poder internacional li va a favor i en contra, però en conjunt ja està fet: Lagarde guanyarà la cursa; tot i que per a la successió no aposto per un europeu.

Més interessant és el paper de l'FMI en els pròxims anys. Sovint es parla del possible paper per reequilibrar l'economia global; en particular, de les balances de pagaments. Això vol dir no entendre que del que se'n diu "desequilibris" no són més que fluxos comercials i financers entre països o regions, i que l'FMI no té ni instruments per actuar ni motiu per inventar-los.

En canvi, com a fons públic internacional, l'FMI té i tindrà un paper a jugar en tres aspectes en què els mercats no funcionen bé. Primer, com a fons, amb prioritat sobre altres creditors i sovint amb més informació, pot oferir finançament a llarg termini amb pagaments condicionats. Segon, pot valorar els possibles efectes externs en altres països -el possible contagi-. Tercer, pot regular el fons perquè una oportunitat per als països en dificultats no sigui un oportunisme que l'acabin pagant altres. Per exemple, no té sentit que Grècia hagi de refinançar el deute a curt termini a interessos que la fan necessàriament insolvent i que afavoreixen el contagi pel senzill joc d'apostar sobre altres fallides. Però tampoc no té sentit que no s'afronti la reestructuració del deute i tot es basi en austeritat, noves promeses de reforma, i transferències. En la troica (FMI, Comissió Europea i Banc Central Europeu) que ha negociat els paquets de rescat de Grècia, Irlanda i Portugal, l'FMI ha jugat un paper clau, no tant pels fons que ha compromès, sinó per l'experiència i credibilitat.

Però la mateixa experiència europea demostra que encara té molt per aprendre i que la credibilitat amb els ciutadans està en joc. Aquest és el repte de l'FMI i del nou director gerent.

stats