REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Crònica 19/04/2012

L'FMI planteja que la banca pugui utilitzar el fons de rescat europeu

L'FMI recomana a Brussel·les que utilitzi el fons de rescat europeu per recapitalitzar els bancs. L'organisme agraeix el pla de liquiditat del Banc Central Europeu (BCE), però destaca que no n'hi ha prou.

N. Ferragutcasas / J. Faus
2 min
Una de les façanes de la seu del Fons Monetari Internacional (FMI) a Washington anunciava ahir la reunió de primavera.

WASHINGTON / MADRID.Els bancs europeus poden veure una reducció dels seus balanços d'1,98 bilions d'euros fins a finals del 2013, cosa que representa un 7% dels seus actius i una rebaixa de l'1,7% sobre l'oferta total de crèdit dels països de l'eurozona. Aquesta és l'anàlisi de l'informe d'estabilitat financera mundial que va presentar ahir el Fons Monetari Internacional (FMI).

Tot i així, la institució financera va fer un avís als navegants. Si els governs de la Unió Europea no prenen les mesures econòmiques necessàries i el creixement de l'eurozona es redueix més del previst, els actius bancaris podrien disminuir 2,9 bilions d'euros, una xifra que suposa una reducció del 4,4% del crèdit disponible. Per això, el cap de mercats monetaris de l'FMI, José Viñals, va proposar que el tallafocs europeu de 700.000 euros sigui utilitzat també per ajudar de manera directa els bancs vulnerables. Actualment, aquesta ajuda es fa a través dels bancs centrals.

L'FMI aplaudeix el suport del Banc Central Europeu (BCE) a les economies de l'eurozona i l'ampliació del fons d'emergència de la UE per injectar més diners als mercats, però adverteix que els riscos per a l'estabilitat financera global segueixen sent elevats. Viñals va assegurar que la solució a les tensions en els mercats de bons, en referència als últims repunts de la prima de risc espanyola, no passa només per més mesures del BCE o per la creació de bons europeus. "La solució passa per més i millor Europa", va dir l'expert econòmic, i va afegir que els països més afectats han d'implementar ràpid les seves reformes estructurals i polítiques de recapitalització dels bancs per calmar els mercats financers.

Bankia segueix en solitari

D'altra banda, el Banc d'Espanya ha permès que el grup BFA-Bankia segueixi en solitari. La decisió és molt significativa i pot determinar l'èxit o el fracàs de la reforma financera aprovada pel govern espanyol i el seu objectiu final: sanejar els balanços de bancs i caixes. Bankia és considerada per molts analistes la peça clau de la reforma, ja que és l'entitat amb més exposició immobiliària i la que ha rebut més ajudes públiques, fins a 4.465 milions d'euros.

"El Banc d'Espanya no ha demanat més mesures a Bankia. No ha canviat el pla presentat", van assegurar ahir a l'ARA fonts financeres. Dels 5.070 milions que ha d'aprovisionar, Bankia n'ha cobert 2.443 milions. L'entitat assegura que disposa de la seva pròpia generació de resultats per afrontar la resta, i a més preveu la venda de més participades.

stats