Crònica 21/09/2011

L'FMI rebaixa mig punt el PIB espanyol per al 2012

Ignasi Pujol
2 min
Christine Lagarde, directora gerent de l'FMI.

Barcelona.El Fons Monetari Internacional (FMI) va rebaixar ahir les previsions de creixement de l'economia espanyola per al pròxim any. La institució preveu que Espanya mantingui el seu creixement durant el 2011 en el 0,8% -encara per sota de la mitjana europea tot i l'alentiment general a la zona euro- però creu que el creixement del 2012 serà del 1,1% i no del 1,6%, com es preveia anteriorment. El govern espanyol preveia una evolució positiva del PIB del 1,3% per a aquest any i del 2,3% per al 2012.

No obstant això, la dada positiva és que l'economia espanyola és l'única entre les grans de la zona euro per a la qual l'FMI no rebaixa el seu pronòstic per a aquest any. L'any que ve Espanya compassarà el ritme de creixement anual al de la mitjana europea (1,1%).

L'FMI també ha reduït la previsió de creixement de l'eurozona per a aquest any del 2% a l'1,6% com a conseqüència dels plans de consolidació fiscal posats en pràctica per molts dels països i de la pujada dels preus de les matèries primeres, segons diu l'organisme en l'informe Perspectives Mundials de l'Economia .

Noves mesures

L'ens dirigit per Christine Lagarde apunta que "Espanya encara ha d'identificar noves mesures per assolir aquests objectius fiscals [dèficit per sota del 3% del PIB i estabilització del deute el 2015] a mitjà termini".

L'FMI indica que entre els riscos per a l'economia espanyola hi ha el fet que "els preus de l'habitatge no mostren signes d'estabilització". L'atur és l'altra gran preocupació de l'organisme respecte a Espanya. Aquest indicador ha de registrar un comportament pitjor que el que preveu l'executiu espanyol, segons l'FMI, que pronostica una taxa d'atur per al tancament del 2011 del 20,7% i del 19,7% per al 2012. Les últimes previsions oficials del govern situaven la taxa a finals del 2011 en el 19,8% i en el 18,5% l'any que ve.

Aquesta situació es va agreujada quan les tensions del deute dels països de la perifèria de l'eurozona, especialment a Grècia, van revelar que hi ha "indicis de contagi a economies que no han estat afectades", entre les quals cita Espanya, juntament amb Itàlia, Bèlgica i, en grau menor, França.

L'FMI situa Espanya i Itàlia en el grup de les economies que "creixen per sota dels nivells d'abans de la crisi i que estan experimentant una incipient volatilitat financera i creixents diferencials en els bons". L'ens considera que les pressions inflacionistes s'han de contenir a la zona euro, on s'espera una inflació del 2,5% el 2011 i del 1,5% el 2012, i igualment vaticina un retrocés dels preus a Espanya, que situa en un 2,9% i en 1,5% en aquests anys. Per això, i davant la feble demanda de la regió, recomana al Banc Central Europeu (BCE) considerar una rebaixa dels seus tipus d'interès.

stats