CRISI DE L'EURO
Crònica 05/11/2011

L'FMI supervisarà l'ajust d'Itàlia

El Fons Monetari Internacional i la Comissió Europea enviaran una missió a Roma per vigilar que Itàlia posi en marxa totes les mesures d'ajust necessàries. Espanya es desmarca de la situació italiana.

L.f.
3 min

Enviada especial a Canes"Els italians estan bé. Els restaurants estan plens, és difícil aconseguir lloc als avions i els hotels estan complets durant els dies festius". La frase la va pronunciar ahir el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, a Canes (França), el mateix dia que es va anunciar que el Fons Monetari Internacional (FMI) i la Comissió Europea (CE) supervisaran les mesures d'ajust que ha de posar en marxa Itàlia per superar el crític moment que viu la seva economia.

Berlusconi, però, creu que les turbulències dels mercats que han provocat els rescats de Grècia, Irlanda i Portugal són només "una moda passatgera". La prima de risc italiana s'ha enfilat en els últims dies fins a límits històrics que han fet sonar totes les alarmes, el nivell de deute del país també està pels núvols i els països del G-20, reunits dijous i divendres a Canes, han demanat a Itàlia -setena economia mundial- que apliqui immediatament les noves mesures que ha promès i que encara ha de concretar. La situació italiana és tan complicada que els tècnics de la CE viatjaran a Roma la setmana vinent.

Berlusconi va culpar la premsa d'informar "obsessivament" de les dificultats italianes, va treure ferro a la vigilància financera a la qual se sotmetrà el seu país -fins ara aplicada només als països rescatats- i va negar que es tracti d'una tutela. "És més aviat una certificació" que Roma compleix amb els compromisos adquirits, com ara reduir el deute o impulsar privatitzacions. A les conclusions de la cimera, els països del G-20 recullen la voluntat d'Itàlia de posar en marxa noves mesures d'ajust. També altres socis de la zona euro, Espanya, França i Alemanya, es comprometen a una consolidació fiscal "clara i creïble".

La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, va celebrar els compromisos de Berlusconi però va advertir que el problema que hi ha amb Itàlia és "la falta de credibilitat". De fet, ni el primer ministre ha concretat les noves mesures ni estan aprovades pel Parlament italià. Berlusconi tampoc té garantit el suport del seu soci de govern, la Lliga Nord, per tirar endavant el pla.

Fins i tot el ministre d'Economia italià, Giulio Tremonti, es va afegir a la polèmica, potser de manera involuntària. Ahir a última hora de la tarda va haver de desmentir unes presumptes declaracions que van circular en què concretava que el problema era el mateix Berlusconi, i que si no marxava "podria provocar un desastre".

A tot això s'hi suma la pressió dels partits de l'oposició, encapçalats pel Partit Demòcrata (PD), per forçar la seva dimissió. Berlusconi, però, va deixar aparcada la modèstia per suggerir que no hi ha ningú millor que ell per pilotar el país: "Em pregunto, aquí assegut al G-20, qui podria representar millor Itàlia si jo no fos aquí", va dir a la roda de premsa que va celebrar al final de la reunió. "No trobo a ningú entre els polítics italians actuals", es va respondre.

Per la seva banda, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va desmarcar de la situació d'Itàlia i dels països perifèrics que han necessitat ajuda europea. Segons Zapatero, Espanya és l'únic dels països batejats pels anglosaxons com a PIGS (Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya) que ha tingut capacitat "de funcionar per si mateix, de mantenir la solvència i de guanyar credibilitat".

El president del govern central va dir que Espanya continuarà endavant amb la consolidació fiscal però va descartar que calguin "més mesures". La vicepresidenta econòmica, que va acompanyar Zapatero durant els dos dies de reunions del G-20, va revelar al final de la cimera que els líders "de molts països" han felicitat Espanya per totes les mesures d'austeritat i les reformes impulsades, entre ells el president dels Estats Units, Barack Obama.

stats