LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 25/01/2012

L'FMI també dubta del dèficit

Espanya estarà a la cua del creixement econòmic i serà un dels països amb més dèficit, segons l'últim informe de l'FMI, presentat ahir. El dèficit superarà el 6% tant aquest any com el que ve.

Núria Ferragutcasas
2 min
MARGE DE MANIOBRA L'FMI considera que Espanya té "una mica de marge" per revisar els exigents objectius de dèficit que
 Ha imposat la Comissió Europea. L'economista en cap de l'organisme, Olivier Blanchard (a la foto),
 Va recomanar a "diversos països europeus" que reconsiderin el ritme de consolidació fiscal.

WASHINGTONL'economia espanyola no començarà a veure la llum al final del túnel fins al 2014. El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu dos anys de recessió a Espanya, amb una caiguda del PIB de l'1,7% el 2012 i del 0,3% el 2013, i dóna per fet que el govern espanyol incomplirà els objectius de dèficit públic pactats amb Brussel·les. La institució financera pronostica un dèficit fiscal del 6,8% per a aquest any i del 6,3% per al vinent, molt per sobre de les previsions del 4,4% i del 3% que fixen els objectius d'estabilitat que estableix la Comissió Europea. Si es compara a escala internacional, Espanya serà, juntament amb Itàlia (que caurà un 2,2% aquest any), el país amb la pitjor dada de creixement i un dels països amb més dèficit fiscal.

La zona euro és el gran llast de l'economia mundial, ja que segons l'FMI es contraurà un 0,5% el 2012 per tornar a un creixement dèbil del 0,8% el 2013. "L'epicentre del perill actual és a Europa", va afirmar Olivier Blanchard, economista en cap de l'FMI en una conferència de premsa celebrada ahir a Washington. Blanchard va advertir que si la crisi europea s'intensifica el món podria caure en una altra recessió.

José Viñals, conseller financer de l'organisme i de nacionalitat espanyola, va assegurar que "no és tard per adoptar polítiques que ens facin sortir de la zona de perill" però que calen "bons polítics" per restaurar la confiança dels mercats i crear noves polítiques per impulsar el creixement. Tal com havia avançat dilluns Christine Lagarde, directora gerent del Fons, l'informe també insta els polítics europeus a augmentar els "tallafocs" -és a dir, els fons de rescat europeu- per evitar un contagi de la crisi del deute.

Els responsables del Fons Monetari també van alertar sobre l'impacte dels plans d'austeritat que han posat en marxa alguns països. "La reducció del dèficit fiscal és una marató i no un esprint", va dir Olivier Blanchard, que va utilitzar aquesta metàfora per alertar dels perills d'un ajustament fiscal massa ràpid, que podria afectar el creixement en un context de debilitat econòmica. Per això, en el seu informe l'FMI recomana a "diversos països europeus", sense especificar quins, que reconsiderin el ritme de consolidació fiscal a curt termini i que posin la vista en el mitjà termini.

Blanchard va destacar el compromís del nou govern de Mariano Rajoy, ja que "tracta de fer tot el que necessita fer" per millorar l'economia del país, tot i que la seva gran dificultat serà trobar un equilibri entre el creixement i la reducció del dèficit fiscal. Viñals va afegir que tant Espanya com Itàlia han d'executar "mesures necessàries" per aconseguir "una consolidació dels seus comptes públics" i "més competitivitat que els doni més possibilitats de creixement". Carlo Cottareli, director d'afers fiscals de l'FMI, va afirmar que Espanya encara té "una mica de marge per incrementar l'objectiu del dèficit" però cal que aquest esforç vagi acompanyat "d'una estructuració significativa" i ho discuteixi, primer, amb els socis europeus.

D'altra banda, l'FMI va mantenir un creixement de l'1,8% per als EUA el 2012, però va advertir que la seva economia es pot veure afectada si la crisi europea empitjora. Per això va aconsellar al govern nord-americà la creació d'un pla fiscal a mitjà termini per reduir el seu deute.

stats