NOU MODEL SANITARI
Crònica 11/03/2011

L'Hospital Clínic es vol independitzar de Salut

El pla de xoc del conseller de Salut ja es comença a aplicar. L'ICS ha aprovat reduir un 40% la seva estructura directiva i el Clínic vol canviar els seus estatuts perquè la Generalitat surti del Patronat.

Lara Bonilla
2 min
La direcció de l'Hospital Clínic es va reunir ahir amb els treballadors.

BARCELONA.Els canvis a l'Hospital Clínic no s'han acabat amb la destitució del conseller delegat, Raimon Belenes, i la gerent, Anna Miró. Més aviat han començat. Després de l'aprimament de l'estructura directiva, el nou director general, Josep Maria Piqué, va informar ahir els treballadors que es canviarà l'actual estructura del Patronat que gestiona l'hospital perquè pugui tenir més autonomia "i no hagi d'aplicar les directrius de funció pública que ens aporta certa rigidesa". L'objectiu és modificar els estatuts del Patronat perquè la Generalitat en deixi de formar part i en el seu lloc "es col·locaran professionals de prestigi de l'àmbit de la salut que hi donin també un aire més modern". "Volem ser una entitat de futur amb més flexibilitat tant pel que fa a l'aprovació de pressupostos com a la intervenció", va dir Josep Maria Piqué als treballadors.

El 2008 l'Hospital Clínic va passar a ser titularitat de la Generalitat i el conseller de Salut, Boi Ruiz, en presideix el Patronat, tal com estableixen els estatuts de la Corporació Sanitària Clínic. Actualment el Patronat l'integren representants dels departaments d'Economia i de Salut, de la Universitat de Barcelona i membres de la direcció de l'hospital. Amb l'administració pública fora de l'hospital, el centre tindrà un marc més flexible per gestionar uns pressupostos que ara s'han d'aprovar d'acord amb la Generalitat. La redacció d'uns estatuts nous permetran la sortida del conseller, que ja ha abandonat la presidència d'altres consorcis i consells d'administració, com ara el del Parc Salut Mar i el de l'Institut Català de la Salut (ICS). La mesura de l'Hospital Clínic segueix la línia anunciada pel conseller Ruiz de dotar de més autonomia de gestió els centres sanitaris.

Els sindicats, però, no ho veuen igual i alerten que aquest és el primer pas per a una "privatització encoberta" de l'Hospital Clínic. "Volen continuar rebent diners públics però sense estar sotmesos als controls dels comptes públics", diu Sergi Hurtado, president del comitè d'empresa del Clínic.

L'ICS s'estalviarà 633.000 euros

L'aprimament de les estructures directives també ha arribat a l'Institut Català de la Salut, que ahir va celebrar el seu primer consell d'administració des que Boi Ruiz és conseller. Ruiz ha cedit la presidència del consell a Josep Prat. Durant la reunió, es va aprovar reduir en un 40% els càrrecs directius per simplificar l'estructura de l'ICS.

Es reduiran les gerències territorials, que passaran de nou a set fusionant la de Lleida i la del Pirineu i l'Aran, la de Tarragona i la de Terres de l'Ebre, i suprimint una direcció d'atenció primària a Barcelona. També es passarà de vuit direccions corporatives a cinc. Les tres que se suprimeixen són: assessoria jurídica, desenvolupament professional i la direcció de cures.

El consell d'administració de l'ICS també va aprovar els relleus de càrrecs directius de l'Institut. El més destacat, és el relleu al capdavant de l'Hospital de Viladecans. L'actual director de l'Hospital de Bellvitge, Xavier Corbella, compaginarà temporalment les dues tasques de direcció. Amb tots aquests canvis, el departament de Salut calcula que s'estalviarà 633.337 euros, a més de reduir la presència de càrrecs polítics.

stats