SANITAT
Crònica 15/10/2011

L'Hospital de Sant Pau encarrega el projecte del centre de recerca

L'equip d'arquitectes Pich-Aguilera i Buxadé-Margarit redactarà el projecte del nou centre de recerca de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. Costarà 89 milions i ha d'estar enllestit el 2015.

Joan Serra
2 min
El nou edifici concentrarà el treball d'investigació que es fa a l'hospital barceloní.

BARCELONA.Mentre els treballadors i la direcció del centre encara estan pendents de resoldre l'expe dient de regulació d'ocupació (ERO) -que pot afectar uns 1.500 treballadors-, l'Hospital de Sant Pau ha concretat un pas més per desencallar una obra estrella. Dijous es va fer l'obertura de pliques del concurs per adjudicar el projecte del nou centre de recerca, un equipament de tres edificis dedicat exclusivament a la investigació mèdica que exigirà una inversió de 89 milions d'euros. La proposta presentada pels despatxos Pich-Aguilera i Buxadé-Margarit (que han format una unió temporal d'empreses per l'envergadura del projecte) va obtenir la millor puntuació. Portaveus del centre hospitalari només van avançar que l'adjudicació definitiva es concretarà en la pròxima sessió de la Fundació de l'Hospital de Sant Pau.

L'equipament, que ocuparà més de 28.000 metres quadrats, ha de permetre concentrar el treball d'investigació de l'hospital, actualment repartit en diverses instal·lacions i que agrupa uns 200 professionals. Els nous edificis de l'Institut de Recerca i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau són un dels grans projectes que s'assumiran a Barcelona els pròxims anys i coincideixen amb el context d'austeritat pressupostària del Govern, que afecta les infraestructures sanitàries. Els 89 milions necessaris arribaran de crèdits procedents de La Caixa, el Banc Europeu d'Inversions i el ministeri de Sanitat. Els treballs s'executaran en dues fases, la primera de les quals inclourà dos edificis (uns 17.600 metres quadrats). Si es compleixen els terminis, després de la redacció dels proj ectes es farà la licitació de les obres -entre l'agost i l'octubre del 2012- i la construcció ha d'estar enllestida a principis del 2015. Sant Pau va puntualitzar que disposa dels solars -annexos al nou hospital inaugurat el 2009- i dels professionals per executar el projecte, però que encara no tenen els permisos pertinents per iniciar els treballs. El nou centre acollirà les actuals línies de recerca en malalties cardiovasculars, genè tiques, oncològiques, desordres mentals i cirurgia experimental.

Mentre l'hospital confia a fer realitat el centre de recerca, la direcció de Sant Pau i els treballadors esperen la resolució de l'ERO, plantejat per quadrar els números. El Govern ha de validar la proposta presentada per la direcció del centre al departament d'Empresa i Ocupació, proposta que afectava un 40% de la plantilla: 1.428 empleats deixarien de treballar 15 dies entre l'octubre del 2011 i el desembre del 2012, i 63 persones més en resultarien afectades durant aquests 15 mesos.

stats