SANITAT
Crònica 12/11/2011

L'ICS rebaixa la retallada salarial per assolir un acord 'in extremis'

L'Institut Català de la Salut (ICS) busca tancar un acord a corre-cuita amb els empleats per quadrar el pressupost. Ara proposa reduir a la meitat les retallades de sou al personal. Els sindicats estan dividits.

Joan Serra
2 min

Barcelona.L'estira-i-arronsa entre la direcció de l'Institut Català de la Salut (ICS) i els sindicats va viure ahir un nou capítol que sembla conduir cap al desenllaç del serial. Convocada amb l'objectiu de pactar mesures d'estalvi per quadrar el pressupost de Salut, la quarta sessió de la mesa sectorial de l'ICS va acabar sense acord, tot i que les posicions entre la cúpula de l'empresa i els representants dels treballadors no són tan distants com en els últims dies. L'ICS va proposar reduir a la meitat la retallada que es volia aplicar als complements dels sous dels professionals -la tisorada en la nòmina de desembre passaria del 50% al 25%- i va acceptar estudiar les condicions plantejades per quatre dels cinc sindicats (CCOO, UGT, SATSE i CATAC), que van reclamar diverses garanties, entre les quals la confirmació que no hi haurà més acomiadaments. Les dues parts es van emplaçar a assolir una entesa definitiva en deu dies, tal com va detallar l'empresa en un comunicat.

Amb la rebaixa de les pretensions de l'ICS damunt la taula, es va evidenciar la desunió sindical. Metges de Catalunya -sindicat majoritari entre els facultatius i convocant de la vaga de la setmana que ve- va desmarcar-se de la posició unitària. "Amb la nostra firma no es retallarà ni un euro més a cap company", va expressar Francesc Duch, portaveu del sindicat mèdic. Metges de Catalunya va detallar que no subscriurà cap acord que impliqui una nova rebaixa salarial sense garanties que es retornarà la totalitat de l'import retallat. També va exigir a l'ICS la confirmació que no es destruirà cap lloc de treball. La resta dels sindicats comparteixen la demanda per garantir l'estabilitat de la plantilla, i sol·liciten la recuperació de l'activitat assistencial i la devolució de les quantitats descomptades dels sous.

Els directius, sense paga de Nadal

L'ICS va fer públic que s'havia compromès a mantenir els llocs de treballs ocupats per interins durant el 2012 i a retornar l'any 2013 els diners que ara es descomptaran al personal sanitari. Els sindicats van admetre -a la sortida de la reunió- que l'ICS havia cedit en les exigències inicials. Si el sacrifici econòmic demanat en l'anterior proposta equivalia a un interval d'entre 400 i 1.200 euros -en funció de si el treballador és zelador, infermer, metge o cap de servei-, l'ICS situa ara la rebaixa entre els 200 i els 600 euros. L'empresa va fer un altre gest. El personal directiu -una vintena de càrrecs- no cobrarà la paga de Nadal ni cap incentiu de productivitat. La resta de comandaments només ingressaran el 50% del complement de productivitat en la nòmina de desembre. L'ICS traslladarà dilluns una nova proposta a quatre dels cinc sindicats, en la qual recollirà les condicions negociades a la mesa sectorial.

stats