CONFLICTE NUCLEAR
Crònica 02/01/2012

L'Iran desafia Occident amb un nou míssil d'abast intermedi

Els Estats Units amenacen i l'Iran respon. Obama va firmar ahir un decret llei que aplana el camí per imposar sancions econòmiques a Teheran. El règim iranià va contestar amb més maniobres navals.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El míssil terra-aire que van llançar ahir les forces armades iranianes. Teheran respon així a les amenaces dels Estats Units.

BARCELONA.L'Iran s'ha proposat evitar, costi el que costi, que els Estats Units li imposin severes sancions econòmiques a la seva indústria petroliera. Davant del pas endavant que va fer ahir el president nord-americà, Barack Obama, de tallar l'aixeta al Banc Central iranià i a les exportacions de cru, el règim va respondre amb el llançament d'un nou míssil d'abast intermedi i l'anunci per televisió d'haver provat amb èxit la primera barra de combustible nuclear fabricada al país.

L'almirall iranià Mahmud Mussavi va assegurar ahir que la prova militar s'havia fet sense problemes en aigües internacionals pròximes a l'estret d'Ormuz. "El míssil d'abast intermedi està equipat amb les últimes tecnologies per enfrontar-se a objectius antiradar", va dir Mussavi en declaracions a l'agència oficial de notícies iraniana, IRNA. L'almirall també va anunciar que s'havien posposat les proves d'un míssil de llarg abast, que podria arribar a Israel, per "als pròxims dies". Els moviments navals al mar d'Oman van començar la nit de Nadal i responen a l'amenaça de Teheran de tancar temporalment l'estret d'Ormuz -per on passen el 20% de les reserves de cru mundials- davant de l'amenaça de sancions econòmiques dels EUA.

Paral·lelament, l'organització iraniana de l'energia atòmica va informar en la seva pàgina web que les primeres barres d'urani natural fabricades al país s'havien provat amb èxit en un reactor atòmic de Teheran. Davant d'aquest pas, l'IRNA va assenyalar que Said Jalili, cap de l'equip iranià per a les negociacions nuclears, havia convidat els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a reprendre el diàleg.

Obama dóna més pes a l'exèrcit

La decisió d'Obama de tirar endavant més sancions respon a la pressió del Congrés dels Estats Units perquè firmés una polèmica llei de pressupostos, imposada pel Senat al desembre. La disposició té com a objectiu reduir els ingressos del petroli per a l'Iran, que suposen el gruix més gran de beneficis per al país.

El president nord-americà s'havia resistit fins a última hora a aprovar aquesta llei que, a part de dotar l'exèrcit d'un pressupost similar al de l'any passat, obre les portes a permetre a l'exèrcit detenir qualsevol presumpte terrorista sense proves per davant de l'FBI.

Obama va firmar el decret des de Honolulu, a Hawaii, on passa les vacances, i va expressar a través d'un comunicat -un mètode poc habitual de la Casa Blanca en aquests casos- que, tot i les sancions al Banc Central iranià, es reserva el dret a suavitzar les penalitzacions si veu que podrien provocar un problema en l'encariment del cru a escala mundial, que fa pocs dies va superar els 100 dòlars el barril.

stats