CONFLICTE NUCLEAR
Crònica 09/12/2011

L'Iran mostra les proves de l'espionatge nord-americà

Scott Shane / David Sanger
2 min
ESPIONATGE AERI  Imatge via satèl·lit d'una base militar iraniana amb bona part dels edificis destruïts prop de la ciutat de Bid Kaneh.

THE NEW YORK TIMESL'Iran va mostrar ahir el seu trofeu: la primera prova visual de la captura de l'avió espia nord-americà caigut la setmana passada en territori iranià. La televisió oficial va difondre ahir a la tarda un vídeo de dos minuts i mig amb les primeres imatges de l'aparell, en molt bon estat, sobre una plataforma col·locada davant de fotografies dels líders de la revolució iraniana i una bandera dels Estats Units cap per avall en què en lloc d'estrelles hi havia calaveres. Coincidint amb aquesta emissió, el govern de Teheran també va fer pública una protesta formal per la violació del seu espai aeri.

Missió secreta

El sigil·lós avió espia de la CIA que la setmana passada es va estavellar a l'interior de l'Iran formava part d'un programa d'intensificació de la vigilància nord-americana per detectar les suposades instal·lacions nuclears del règim de Mahmud Ahmadinejad. Fins aquesta setmana aquests vols no tripulats, que s'enlairaven des de les bases de l'Afganistan, representaven una operació secreta de recollida d'informació que les autoritats nord-americanes es negaven a comentar. L'accident de l'aparell, que segons l'Iran va passar a 225 quilòmetres de la frontera amb l'Afganistan, ha destapat aquesta operació encoberta.

En un discurs recent, l'assessor de seguretat nacional del president Obama, Tom Donilon, ja va fer al·lusió als esforços que, en secret, els Estats Units desplegaven per vigilar el programa nuclear iranià. "Treballarem de valent per detectar qualsevol nou esforç nuclear de l'Iran", assegurava Donilon en un discurs a la Brookings Institution.

Diumenge les forces internacionals liderades pels Estats Units a l'Afganistan ja reconeixien que el règim iranià havia recuperat un "aparell de reconeixement desarmat" que s'havia perdut durant "una missió aèria a l'oest de l'Afganistan". Molts experts van apuntar ràpidament que la tecnologia d'aquests aparells RQ-170 -que redueix àmpliament les possibilitats que unradar pugui detectar un drone- no és necessària a l'oest de l'Afganistan perquè els talibans no tenen radars per interceptar-los.

Teheran ha informat que va trobar l'aparell a la ciutat de Kashmar, a uns 225 quilòmetres a l'interior del país, i asseguren que l'avió va caure perquè l'exèrcit iranià va interceptar-ne els sistemes de control. Els EUA asseguren que aquesta història és una fantasia perquè el drone es va desviar per problemes tècnics. En qualsevol cas, la peça central del programa secret ara està en mans de les forces iranianes, que podrien compartir si volguessin la tecnologia capturada amb altres països. La Xina i Rússia serien uns dels països interessats a tenir accés a aquesta tecnologia.

El diari The Wall Street Journal va informar dimecres que, en un primer moment, Washington va contemplar la possibilitat d'organitzar una operació per recuperar o bé destruir totalment l'aparell. La idea es va desestimar perquè era massa arriscada.

Provat sobre el terreny

El model de drone RQ-170 és el mateix que ja van utilitzar els Estats Units a Abbottabad, al Pakistan, en l'operació d'espionatge del complex de Bin Laden. A l'Iran aquests avions no tripulats busquen túnels, instal·lacions subterrànies i altres tipus de centres en què l'Iran pugui estar construint una centrifugadora o instal·lacions d'enriquiment d'urani.

La vigilància sobre l'Iran no és nova. Satèl·lits nord-americans controlen des de fa anys les instal·lacions nuclears i les bases militars. Però el fet que aquests avions espia puguin volar a uns 15.000 metres d'altitud és un reforç vital per a aquestes operacions.

stats