En breu
Crònica 20/02/2012

L'Iran talla les vendes de petroli a França i el Regne Unit

1 min
L'Iran talla les vendes de petroli a França i el Regne Unit

Ho va anunciar la setmana passada i ahir ho va complir. L'Iran ha aturat les vendes de petroli a les empreses del Regne Unit i de França, segons va declarar el portaveu del ministeri del Petroli, Alireza Nikzad. El règim va dir que ara vendrà cru als seus "nous clients". Fa només uns dies, el govern va alertar que suspendria la venda de petroli a sis països europeus com a resposta a les últimes sancions de la UE contra els seus sectors energètic i econòmic. L'amenaça es dirigia, a més de França i el Regne Unit, a Espanya, Itàlia, Grècia, Portugal i Holanda.

El moviment és purament simbòlic. El 2011 França només va importar un 3% de cru iranià i, el Regne Unit, menys. Tallant l'aixeta a dos països que no patiran la decisió demostra que Teheran només vol repetir l'advertència als que en depenen més, essencialment Espanya, Itàlia i Grècia.

La UE ja havia acordat el mes passat un embargament sobre el cru iranià que ha d'entrar en vigor l'1 de juliol -per donar temps a estats com Espanya per buscar altres compradors-. La mesura vol pressionar Teheran perquè aturi l'enriquiment d'urani per les sospites que té finalitats militars. El règim assegura que només té una funció civil.

stats