LA RESPOSTA DEL RÈGIM
Crònica 20/01/2012

L'Iran rebaixa el to per evitar el càstig d'Occident

El règim iranià rebaixa el to per passar de la provocació al diàleg. Una estratègia que, pels experts, és només per guanyar temps. La UE debat encara si embargar-li les importacions de cru.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'Iran rebaixa el to per evitar el càstig d'Occident

BARCELONA.De l'amenaça a la rectificació. Teheran ha rebaixat les últimes hores el to de la resposta a l'amenaça de sancions econòmiques d'Occident. Després de la demostració de força a l'estret d'Ormuz per Cap d'Any, el règim dels aiatol·làs argumenta ara que no té cap mena d'intenció de tancar el pas per on circulen un terç de les exportacions de petroli mundials.

"Reitero que l'Iran mai ha tingut la voluntat d'obstruir aquesta via tan important", va dir ahir el ministre d'Exteriors iranià, Ali Akbar Salehi, a la cadena turca NTV, alhora que va advertir als seus països veïns que "no es deixin conduir cap a posicions perilloses". Salehi va fer així referència a l'oferta aquesta setmana de l'Aràbia Saudita -el primer exportador mundial de petroli- de substituir les vendes de cru iranià als clients europeus i nord-americans un cop entrin en vigor les sancions econòmiques.

L'AIEA torna a visitar el règim

La iniciativa de Teheran s'afegeix a l'anunci de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) d'enviar una nova delegació d'observadors a l'Iran. El règim ha declarat que està a punt per discutir "qualsevol cosa", segons el seu emissari a l'agència atòmica. Però els tècnics expressen el seu escepticisme sobre la notícia. "El que sabem fins ara és que estan desenvolupament bombes nuclears", responia ahir el director general de l'AIEA, Yukiya Amano, en una entrevista a l'edició alemanya del Financial Times .

"Teheran està intentant guanyar temps una altra vegada", expressava ahir a l'ARA Rafael Bueno, director de política i societat de la Casa Àsia. "En un moment donat va fer unes declaracions pujades de to sobre l'estret d'Ormuz sobretot per calmar els ànims cap endins, on les sancions comencen a passar factura".

El ministre d'Exteriors també va emfatitzar que el president nord-americà, Barack Obama, els havia enviat una carta -la Casa Blanca ho va negar- en què demanava negociar, però va precisar que primer calia que els EUA no els imposessin res.

Paral·lelament, l'Iran va rebre ahir el suport de Pequín. El primer xinès, Wen Jiabao, va defensar la compra de petroli iranià, però va advertir Teheran sobre el desenvolupament de material nuclear per a usos militars.

Brussel·les, a punt per castigar

Seguint els Estats Units, la UE va arribar ahir al vespre a un principi d'acord per embargar el Banc Central de Teheran. La decisió s'ha d'aprovar definitivament dilluns durant la reunió dels ministres d'Exteriors de la UE a Brussel·les. On encara no hi ha acord és en la decisió d'embargar totes les importacions de cru iranià. Una mesures que tocarien de prop sobretot Grècia, Itàlia i Espanya, que importen el 14%, el 13% i el 13% de cru iranià, respectivament.

El principal escull de l'embargament no és la decisió per si sola, que ja està gairebé presa, sinó el calendari que ha de seguir la UE per fer-lo efectiu. Tant Roma com Atenes i Madrid demanen que les sancions no entrin en vigor fins d'aquí sis mesos, un marge de temps prudencial per trobar un altre venedor.

stats