TEMPESTA TROPICAL
Crònica 28/08/2011

L''Irene' provoca les primeres víctimes

Emma Reverter
4 min
Sacsejada de la naturalesa a la costa est Davant la previsió d'inundacions, les autoritats de Nova York van col·locar sacs de sorra als carrers per minimitzar l'impacte de l'huracà Irene , que, tot i que ha perdut força, pot inundar barris sencers. El cicló ja ha deixat sense llum 400.000 persones a la Costa Est i ha obligat a evacuar-ne dos milions.

NOVA YORKMentre Nova York es preparava ahir per a l'arribada de l'huracà Irene , aquest demostrava la seva força destructiva a Carolina del Nord, on hores abans havia tocat terra i havia causat les primeres víctimes mortals. Quatre persones van morir per conseqüències indirectes de l'huracà. Un home va morir després que li caigués una branca al cap mentre caminava, un altre va morir en un accident de trànsit, un tercer a conseqüència d'un infart mentre tapiava les finestres de casa i un nen va morir en caure-li un arbre al damunt.

Després d'impactar a terra, l'huracà es dirigia a les ciutats de Washington DC, Boston i Nova York. L'huracà ja ha deixat sense llum més de 400.000 persones al llarg de la Costa Est i ha obligat a evacuar-ne dos milions. Es calcula que 55 milions de persones es troben potencialment al mig del pas de l'huracà. Amb un diàmetre de 820 quilòmetres, amb vents de 150 km/h, i malgrat haver-se afeblit després de tocar a terra, el cicló ha deixat sense electricitat unes 250.000 llars dels estats veïns de Carolina del Nord i Virgínia.

Les autoritats feien una crida a la població a prendre's seriosament les advertències. Milers de novaiorquesos feien cua al carrer per comprar aliments als supermercats i per aconseguir les últimes llanternes, un dels productes més buscats a les ferreteries. "Des d'ahir hem venut unes 2.500 lots", explicava un dels venedors. Malgrat el vent, la pluja, la xafogor i la humitat, molts veïns intentaven protegir casa seva amb sacs de sorra.

Tancat el transport públic

Per primera vegada les autoritats suspenien per problemes meteorològics el servei de metro, trens i autobusos. En una ciutat acostumada a tenir un servei de metro que funciona les 24 hores i que arriba gairebé a tot arreu, la manca d'aquest servei, així com el tancament dels aeroports i la possibilitat de talls de llum i de tancament de ponts, produïa força neguit. "Com se suposa que he d'evacuar Manhattan en cas d'emergència?", es preguntava una veïna de Harlem. "Estem envoltats de ciment i de tecnologia i això fa que massa sovint ignorem la naturalesa", indicava: "Un terratrèmol i un huracà la mateixa setmana... Així és impossible viure tranquil".

Coincidint amb el tancament del metro, milers de persones afectades per l'ordre d'evacuació dels barris de la ciutat més pròxims a la costa arribaven a casa de familiars i d'amics carregats amb bosses i coixins. Els evacuats que no tenien una casa per quedar-s'hi, així com centenars de persones sense sostre, arribaven als refugis que ha preparat la ciutat. El barri de l'Upper West Side havia preparat un refugi en el gimnàs d'una escola pública.

Voluntaris i policies coordinaven les caixes d'aliments per al cap de setmana i també matalassos, mantes i tovalloles. Es preparaven per a l'arribada de desenes de persones i, també, els seus animals de companyia. Quan faltaven menys de cinc hores per l'arribada de l' Irene a Nova York, la ciutat recordava als seus habitants, especialment els més grans, que podien endur-se els seus gats i els seus gossos als refugis, i que sota cap concepte es quedessin a casa seva per no separar-se dels seus animals. El més probable és que els estudiants no tinguin classe dilluns. A pocs carrers del refugi, metges i infermeres es preparaven per a una llarga guàrdia a l'Hospital de Saint Luke. I prop del campus de la Universitat de Columbia, l'encarregat d'un supermercat deixava entrar els clients en grups de cinc mentre desenes de persones esperaven fent cua sota la pluja.

Els bombers tornen a ser claus

Quan ja falten pocs dies per a la commemoració del desè aniversari dels atemptats de l'11 de Setembre, els bombers tornen a ser un factor clau d'un cap de setmana que ningú sap com acabarà. L'alcalde de la ciutat, Michael Bloomberg, va avançar que és molt probable que el servei de metro no funcioni fins dimarts i que es produeixin talls de llum, especialment en el Baix Manhattan i en algunes zones de Brooklyn en què es preveuen fortes inundacions. Bloomberg va fer una crida als més joves i va indicar que la ciutat necessita voluntaris per als refugis, especialment en els torns de nit, i a partir de dilluns, ja que tot fa preveure que els barris situats més a prop de la costa patiran danys considerables.

Davant de les queixes d'alguns novaiorquesos, que no entenien per què els serveis de metro s'havien paralitzat al migdia si no es preveia l'arribada de l'huracà fins al vespre, els responsables de la xarxa de transport públic de la ciutat van explicar que necessitaven més de vuit hores i centenars de treballadors per moure més de 200 trens cap als túnels subterranis de la ciutat. Si bé hores abans del pas de l' Irene per Carolina del Nord, el Servei Meteorològic havia decidit rebaixar la categoria de l'huracà, que havia passar de categoria 2 a categoria 1, l' Irene va demostrar que encara tenia prou força per inundar barris sencers i per cobrir amb ones gegants cases de fusta de la platja.

Els experts van indicar que el canvi de categoria no afecta la perillositat de l'huracà, ja que una de les característiques d'aquesta tempesta serà la seva llarga permanència als llocs per on passa i també la seva capacitat per crear ones de gran magnitud que, en el cas de Nova York, podrien inundar les platges de Brooklyn i arribar a cobrir els gratacels del Baix Manhattan.

stats