LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 10/03/2011

L'OCDE i l'FMI s'equivoquen amb Espanya

L'agència Intermoney ha revalidat el primer lloc a la Diana Esade, l'informe que analitza l'encert dels organismes que fan prediccions d'economia. En canvi, l'OCDE i l'FMI ocupen les dues últimes posicions.

àlex Font Manté
2 min

Barcelona.Dos organismes internacionals reconeguts pel prestigi de les seves previsions econòmiques són els que pitjor han vaticinat l'evolució de l'economia espanyola en els últims tres anys. L'OCDE i l'FMI han quedat com a últims classificats de la segona Diana Esade, un indicador realitzat per l'escola de negocis en què s'avalua l'encert que han tingut totes les entitats que elaboren previsions sobre l'economia d'Espanya.

La Diana Esade agrupa els resultats dels últims tres anys amb l'objectiu de perdonar els errors puntuals i mostrar qui és més fiable fent prediccions durant un període raonable de temps.

En aquest període, l'entitat que més va encertar les seves previsions va ser Intermoney. La diferència entre els càlculs d'aquesta agència i el PIB real va ser d'1,97 punts percentuals. En canvi, l'FMI i l'OCDE es van desviar en 2,47 punts percentuals. Entremig hi ha tretze entitats, entre les quals, les dues entitats catalanes que participen a la Diana (La Caixa i CatalunyaCaixa), han sortit classificades de manera dispar.

La Caixa ha estat l'entitat que millor va preveure el PIB del 2010 (va preveure un 0% i l'economia va caure un 0,1%) i això li va permetre avançar set posicions respecte a la seva classificació a la Diana de l'any passat. En aquesta ocasió, La Caixa ha quedat en cinquè lloc.

D'altra banda, CatalunyaCaixa ocupa l'onzena posició amb una desviació de 2,4 punts percentuals.

Pel que fa al govern espanyol, aquest ha millorat la seva posició gràcies al fet que el 2010 va afinar molt més les seves previsions (a la Diana anterior, el govern espanyol va ser l'últim classificat). Els càlculs del ministeri d'Economia van ser els tercers més encertats del 2010, de manera que, en els últims tres anys, ha recuperat posicions.

Fernando Trias de Bes, professor encarregat de l'estudi, va explicar ahir que el govern espanyol "es va equivocar molt" en el passat. El 2009, per exemple, va preveure que el PIB creixeria un 1% i finalment va acabar caient un 3,7%. De totes maneres, Trias de Bes creu que el 2010 el govern ha tingut mèrit perquè "era molt difícil encertar que hi hauria un canvi de tendència" i que l'economia es quedaria pràcticament estancada amb un PIB del -0,1%.

Trias de Bes considera que el gran repte per al 2011 serà calcular l'afectació que tindrà sobre l'economia l'anomenada crisi del deute, que en els últims mesos ha disparat el sobrecost que es paga pels bons espanyols en comparació amb els alemanys.

stats