CRISI DEL DEUTE
Crònica 29/11/2011

L'OCDE preveu un 23% d'atur a Espanya el 2012

L'OCDE alerta que el creixement d'Espanya serà inferior al previst el 2012 i que l'atur creixerà. La zona euro, a més, entrarà en recessió. Les borses, però, pugen davant de la possible intervenció del BCE.

àlex Vicente
3 min
CAMÍ DE LA RECESSIÓ 
 L'economista en cap de l'OCDE, Pier Carlo Padoan, ahir a París.

PARÍS.L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) va revisar ahir a la baixa les perspectives de creixement de l'economia espanyola en el marc d'una fase de "recessió lleu" generalitzada a tota l'eurozona, que es podria veure agreujada per les conseqüències incertes d'una crisi del deute amb potencial "devastador". Així ho va expressar ahir l'economista en cap de l'OCDE, Pier Carlo Padoan, en la presentació d'un informe trimestral sobre perspectives econòmiques a París. Per Espanya la previsió més negativa és l'atur, que podria arribar al 23% el 2012.

El cas espanyol és un dels més preocupants de tota la zona euro. El creixement seguiria sota mínims el 2011 (0,7% del PIB, dues dècimes menys que en l'anterior previsió) i el 2012 (1,6%, un punt i mig per sota, que apunta que la remuntada s'endarrereix molt més del previst). L'atur rècord tampoc tendirà a la baixa, sinó més aviat al contrari: fregarà el 23% tant el 2012 com el 2013. En canvi, les perspectives de retallada del dèficit espanyol són més positives. Segons l'OCDE, l'executiu hauria d'assolir el 3% de dèficit el 2013, tal com exigeix el pacte d'estabilitat. Per evitar la recessió, l'organització recomana a Espanya que augmenti l'IVA i les taxes sobre el carburant i l'impost de successions. L'informe apunta que caldrà racionalitzar la despesa autonòmica i negociar una nova reforma laboral.

Recessió a la vista

L'informe de l'OCDE confirma l'escenari catastròfic viscut als mercats en les últimes setmanes. Ni les cimeres europees, ni les tisorades pressupostàries, ni els canvis al capdavant dels executius més fràgils han servit per tranquil·litzar uns mercats en situació màxima d'inestabilitat. "Els dirigents han de preparar-se per al pitjor", va pronosticar ahir Padoan, que va recomanar una baixada dels tipus d'interès i la intervenció immediata en la crisi del Banc Central Europeu, a la qual s'oposa Alemanya, que és partidària de signar un nou pacte d'estabilitat de perfil més estricte. Però les difícils negociacions que s'anuncien podrien endarrerir el projecte i no tenir els efectes desitjats de cara als mercats. L'informe de l'OCDE insinua que, vista la situació actual, tota l'eurozona podria entrar en recessió en els pròxims mesos. Les perspectives de creixement es van rebaixar del 2% al 0,2% per al 2012.

Pujada notable a les borses

Aquestes previsions són el producte dels plans d'austeritat i de la incertesa que es viu a Europa. L'agència de qualificació del deute, Moody's, va fer ahir una crida a les institucions europees perquè reaccionin. En cas contrari, es posarà en risc, segons l'agència, totes les qualificacions dels països de la UE.

Però, enmig d'aquest panorama, les negociacions entre el govern francès i l'alemany, apuntada per diferents mitjans de comunicació alemanys, amb la voluntat que el Banc Central Europeu comenci de manera massiva a comprar deute dels estats, va fer reaccionar ahir totes les borses europees, amb guanys espectaculars. L'Íbex-35 va pujar un 4,59%, la quarta pujada més alta de l'any, i la prima de risc del deute espanyol respecte a l'alemany es va relaxar fins als 430 punts, encara que a causa també d'un nou encariment del deute alemany, que va arribar al 2,3%. La borsa alemanya va pujar un 4% i la francesa un 5%, mentre que la borsa de Londres també pujava un 2,03% i la de Nova York un 2,65%.

L'acord de França i Alemanya

El clima de confiança, davant de la possible reacció del BCE, que començaria a actuar amb el permís de la cancellera alemanya Angela Merkel -disposada a pressionar els països perifèrics com Espanya però també a afluixar al final del procés- es va apuntalar també per les dades provinents des dels EUA. Les compres dels nord-americans, després del Black Friday -divendres, considerat el primer dia de compres de la temporada de Nadal- han augmentat un 6,6% respecte a l'any anterior. El clima de cert optimisme coincideix també amb la reunió d'avui dels ministres d'Economia de la zona euro, que podrien avançar sobre el fons de rescat europeu.

D'altra banda, França i Alemanya segueixen treballant en un acord que enforteixi la zona euro, encara que fonts del govern alemany van rebutjar la possibilitat d'emetre bons conjuntament amb els altres cinc països que tenen la màxima qualificació del seu deute, la triple A.

stats