CRISI NUCLEAR AL JAPÓ
Crònica 14/04/2011

L'OMS alerta que les conseqüències de Fukushima s'allargaran 20 anys

Marc Catalán
2 min

L'Organització Mundial de la Salut va advertir ahir que caldrà crear sistemes de vigilància sanitària al Japó per mesurar durant els propers 20 anys les conseqüències de l'accident nuclear a Fukushima per a la salut dels ciutadans del país nipó. La directora del departament de salut pública i medi ambient de l'OMS, María Neira, va assegurar que caldrà fer estudis periòdics "entre els deu o vint anys vinents". Tot i això, Neira va reconèixer que ara encara és massa d'hora per activar aquests sistemes.

Pel que fa a l'augment del grau de gravetat de l'accident a Fukushima per part del govern nipó, que va passar del nivell 5 al 7, Neira va indicar que els riscos per a la salut humana no són més alts ara amb el nou nivell que fa una setmana. "No fan falta noves mesures de salut pública", tot i que el grau 7 ha col·locat la catàstrofe al Japó al mateix esglaó que l'accident de fa 25 anys a la central de Txernòbil. Neira va voler distanciar els dos casos perquè, segons va dir, l'accident a Ucraïna va ser més greu i hi va haver més víctimes perquè la gent que vivia a prop de la central "no va ser evacuada a temps i van sofrir una exposició més alta a la radiació".

La directora del departament de l'OMS va afirmar que la situació al país asiàtic evoluciona i que s'han de fer avaluacions continuades perquè "desafortunadament" no hi ha un control clar i no se sap què pot passar. Neira va evitar fer suposicions sobre com seria l'impacte per a la salut si la situació a Fukushima s'allarga sense que es pugui trobar una solució tècnica per donar per acabada la crisi.

stats