LA REPRESSIÓ DEL RÈGIM D'AL-ASSAD
Crònica 20/04/2012

L'ONU acusa Síria de no respectar el pla de pau

Neil Macfarquhar
2 min
UNA SETMANA DE TREVA Set dies després de l'inici d'una treva incomplida pel règim, tres homes caminen pel destrossat barri Bab Dreib de la ciutat de Homs.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTEl secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va fer ahir una valoració molt negra del conflicte sirià i va acusar el govern d'Al-Assad d'incomplir gairebé totes els punts del pla de pau que va començar fa una setmana. Ban va atacar el règim especialment per haver obstruït la feina del reduït grup d'observadors que ja són al país, per no fer res per aturar la violència i per no retirar les tropes de les zones urbanes, com havia promès.

Les paraules del representant de l'ONU van arribar al mateix temps que, des de París, els anomenats Amics de Síria posaven més pressió al règim d'Al-Assad. Aquests països units per donar suport a l'oposició -entre els quals hi ha els EUA, França, el Regne Unit, l'Aràbia Saudita i Turquia- van dir que "si el pla de pau falla, el Consell de Seguretat de l'ONU i la comunitat internacional hauran de buscar altres opcions".

Malgrat recordar que la violència entre les forces del règim sirià i les antigovernamentals ha fet de tot menys aturar-se, Ban va anunciar que Síria i l'ONU van arribar ahir a un preacord sobre les condicions de la missió de 300 observadors internacionals que supervisaran l'alto el foc al país. El secretari general de les Nacions Unides va transmetre la promesa de Damasc de donar llibertat de moviments als observadors, però al mateix temps va lamentar que ahir no permetés al petit equip tècnic que és a Síria accedir a Homs, un dels bastions rebels més afectats per la violència.

Les Nacions Unides i Damasc no van posar-se d'acord pel que fa a la nacionalitat dels observadors -el règim vol que siguin de països "neutrals"- ni pel tipus de transport que podrien utilitzar -Damasc vol restringir l'accés d'helicòpters i avions al país.

Ahmad Fawzi, el portaveu de l'emissari internacional per Síria, Kofi Annan, va dir sobre l'acord que aturar la violència és "un pas essencial". En una carta dirigida al Consell de Seguretat de l'ONU, el secretari general de l'organització, Ban Ki-moon, va fer èmfasi en les dificultats que encaren els observadors internacionals explicant un episodi tens que els sis membres de l'equip d'avançament van viure en un suburbi de Damasc dimecres. Mentre una multitud els rebia amb una manifestació antigovernamental, les tropes del règim van obrir foc i, segons els activistes, van ferir una desena de persones. L'escena va recordar la fracassada missió d'observadors de la Lliga Àrab, que no estaven preparats per fer front a la violència al país.

Inquietud pels observadors

Segons van informar fonts diplomàtiques ahir en condició d'anonimat, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides -que no es pronunciarà sobre la missió d'observadors fins a la setmana vinent- podria estar valorant si és prudent enviar observadors desarmats a Síria en el cas que la situació sobre el terreny continuï empitjorant.

stats