LA RESPOSTA INTERNACIONAL
Crònica 04/08/2011

L'ONU condemna la violència a Síria

El Consell de Seguretat de l'ONU va emetre ahir una declaració condemnatòria contra Síria per la violació dels drets humans i l'ús de la força contra civils per part del règim del president Baixar al-Assad.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'ONU condemna la violència a Síria

Barcelona.Després de quatre mesos i mig de repressió i un recompte provisional de més de 1.600 morts civils -segons les ONG-, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va decidir ahir condemnar la violència a Síria. Però no pas en forma d'una resolució, com va fer a Líbia. Els quinze membres consideren que -de moment- amb una declaració formal llegida en forma de comunicat pel representant de l'organisme n'hi ha prou. I així ho va fer el president de torn, el representant indi Hardeep Singh Puri, ahir a última hora de la nit.

Amb aquesta condemna, les Nacions Unides envien un tímid avís al president sirià Baixar al-Assad perquè freni la repressió i l'assassinat de civils. El Consell de Seguretat demana el respecte als drets humans, el compliment de les lleis internacionals i la fi immediata de la violència. També "reclama a les dues parts un alto el foc i evitar qualsevol tipus de represàlia". Aquest últim punt és una aportació de Rússia, amb dret a veto, que va demanar dilluns una sentència equilibrada després de rebre l'esborrany del Regne Unit. Moscou va accedir a principis de setmana a emetre aquest tipus de condemna després de la mort de més d'un centenar de persones durant les protestes de diumenge. Tot i això, va negar "categòricament" una resolució com la que s'havia adoptat amb Líbia el 17 de març, que va permetre la intervenció al país.

Qui no tenia tan clara la seva postura ahir era el Líban. Influenciat en gran part per Damasc, els seus emissaris necessitaven consultar un Parlament molt bipolaritzat a Beriut. Hezbol·lah, afí a l'Iran i a la secta alauita, finalment va aconseguir bloquejar la decisió i la declaració va tirar endavant sense el suport d'un dels quinze estats membres del Consell de Seguretat. Perquè la condemna fos realment representativa, hauria de tenir l'assentiment unànime de tot l'ens.

Els EUA volen fora el president

Poc abans de la lectura de la declaració, els Estats Units tornaven a pujar el seu to contra Síria i acusaven Al-Assad de ser el causant de la inestabilitat al país. "Síria seria un lloc millor sense el president Al-Assad", va dir el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, en una roda de premsa. "Veiem que ell és el causant de la inestabilitat a Síria", va afegir. D'altra banda, tres senadors dels EUA -un republicà, un de demòcrata i un d'independent- van transmetre ahir al president nord-americà, Barack Obama, que ha arribat l'hora de tirar endavant "una transició democràtica que reflecteixi la voluntat del poble sirià".

Continua la repressió

Defugint de qualsevol condemna internacional, les tropes sirianes van tornar a bombardejar ahir Hama. Amb 700.000 habitants, aquesta ciutat s'ha convertit en l'epicentre de la revolta. "Els tancs s'han aturat a la plaça Assia -deia una pàgina a Facebook sobre la revolució siriana-. Els joves herois de Hama intenten lluitar-hi i barrar-los el pas cap als barris".

L'Organització pels Drets Humans siriana va analitzar ahir que el règim devia utilitzar la distracció mediàtica del judici de l'exdictador egipci, Hosni Mubàrak, per apoderar-se una altra vegada de la ciutat i actuar amb més contundència. En el moment de tancar l'edició, es comptabilitzaven "moltes" víctimes i no hi havia encara reacció a la condemna de l'ONU. Tot i això, l'avís -a efectes pràctics- no té cap implicació per a un règim que segueix atacant amb impunitat.

stats