REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 03/12/2011

L'ONU exigeix mesures urgents per protegir els civils a Síria

La violència a Síria s'ha d'acabar. Per aconseguir-ho, l'ONU va instar ahir la comunitat internacional a adoptar mesures "urgents i eficients" per protegir el poble sirià. El règim es manté immòbil.

Ariadna Matamoros
2 min
L'ONU exigeix mesures urgents per protegir els civils a Síria

BARCELONALes crides perquè el règim de Baixar al-Assad aturi el bany de sang pugen de to. Les Nacions Unides va instar ahir la comunitat internacional a prendre "mesures urgents i efectives per protegir el poble sirià" de la repressió del règim. Una consigna que va recordar la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU contra Muammar al-Gaddafi, que autoritzava prendre "totes les mesures necessàries" per protegir els civils i que va donar pas a la intervenció estrangera -a través de l'OTAN- a Líbia.

L'alta comissionada Navi Pillay va dir ahir a Ginebra, amb motiu de la sessió especial del Consell de Drets Humans per tractar la situació a Síria, que si no s'atura la "implacable" repressió d'Al-Assad, el país està destinat a "una guerra civil en tota regla". En el cas de Líbia la resolució del Consell de Seguretat va ser vinculant, mentre que per a Síria les exigències del Consell de Drets Humans es queden només en recomanacions. Malgrat això, els últims dies ha crescut la inquietud sobre una possible intervenció internacional a Síria, sustentada amb declaracions com les del ministre d'Afers Exteriors francès, Alain Juppé, que la setmana passada va demanar una zona humanitària al país àrab per protegir els civils.

Rússia i la Xina -amb interessos petroliers a Síria- es van oposar ahir a qualsevol suggerència d'ofensiva estrangera. Tots dos països ja van bloquejar una resolució del Consell de Seguretat per condemnar el govern d'Al-Assad a l'octubre.

Sancions amb contrapartida

Intervencions a part, Europa, els Estats Units i la Lliga Àrab fa mesos que collen el règim sirià perquè aturi la violència. Els ministres d'Afers Exteriors de la UE van acordar dijous ampliar les sancions al govern d'Al-Assad -sobre el qual ja pesa un embargament d'armes i d'entregues de petroli- amb l'objectiu d'asfixiar el finançament del règim. La UE va revelar ahir que a la llista negra s'hi han afegit firmes sirianes com la Corporació General de Petroli (GPC) o la Companyia Petroliera Al Furat.

Alguns negocis europeus estan lligats a la indústria petroliera siriana i un gest com el de dijous pot restringir els interessos comercials de firmes que tenen accions a Al Furat o participen en projectes supervisats per GPC. La companyia holandesa Royal Dutch Shell, sòcia de GPC a través d'una aliança amb Al Furat, va dir ahir que aturarà les seves operacions a Síria, informava Reuters. Les sancions europees a Síria també van afectar dos ministres, militars i mitjans de comunicació.

Segons l'ONU, més de 4.000 persones han mort a Síria des que va començar la revolta, incloent-hi 307 nens, i hi ha més de 14.000 detinguts. El règim, que no accepta observadors internacionals ni periodistes, continua defensant que lluita contra grups armats rebels.

stats