CRISI ALIMENTÀRIA A LA BANYA D'ÀFRICA
Crònica 30/07/2011

L'ONU eleva a 1.600 milions la petició d'ajuda per l'est africà

L'ONU va elevar ahir a 1.600 milions d'euros la petició a la comunitat internacional per afrontar la pitjor crisi humanitària a l'est africà dels últims 60 anys, on a 1,2 milions de nens els cal ajuda urgent.

Jordi Benavente
2 min

Barcelona."Estem angoixats perquè amb el que fem no n'hi ha prou [...]. Som davant d'un drama humanitari de proporcions desconegudes". Són paraules de l'actual alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, el portuguès António Guterres. L'alt comissionat de l'ACNUR descrivia així aquesta setmana la crisi humanitària que pateixen els països de la Banya d'Àfrica, sobretot Somàlia, Kènia i Etiòpia, a causa de la pitjor sequera a la zona dels últims 60 anys. De fet, l'ONU va revisar ahir a l'alça el pressupost requerit per a la intervenció internacional a la zona. Primer es parlava de 695 milions d'euros; ara les Nacions Unides demanen 1.600 milions d'euros, que servirien per cobrir les necessitats financeres de totes les agències humanitàries de l'ONU i les ONG amb què col·labora en el terreny.

Al sud de Somàlia, l'àrea més afectada per la fam, hi ha terres on fa tres anys que gairebé no hi plou. Allà, la taxa de malnutrició aguda arriba al 82% i la mortalitat entre els menors de cinc anys -la franja d'edat més vulnerable- és de 4 per cada 10.000, d'on existeixen dades. En aquest país, la sequera s'ha sumat a un conflicte bèl·lic latent entre les milícies dels islamistes radicals d'Al-Shabaab i el govern de transició federal somali, que compta amb el suport de la Unió Africana.

Desplaçaments massius

Tot plegat ha provocat desplaçaments massius de població. Cap a la capital, Muqdiisho, on ja han arribat més de 100.000 persones, en condicions extremes de malnutrició. I també cap als països veïns, sobretot Kènia, on la meitat dels 800.000 somalis que han buscat refugi més enllà de les seves fronteres, han fet cap al camp de refugiats de Dadaab, a la frontera, que malgrat estar dissenyat per a 90.000 desplaçats, ara mateix n'acull més de 400.000.

Mentrestant, un segon avió noliejat pel Programa Mundial d'Aliments (PMA) de l'ONU va aterrar ahir a Muqdiisho, procedent de Nairobi, amb unes 10 tones d'aliments especials per a nens malnodrits de Somàlia.

Amb aquest pont aeri humanitari urgent -que l'ONU va obrir dimecres- el PMA pretén enviar durant els pròxims dies un total de 100 tones d'aquest tipus d'aliment energètic per assistir uns 35.000 nens, dels 1.250.000 que necessiten ajuda urgent, segons la UNICEF.

stats