RESPOSTA VIOLENTA
Crònica 02/05/2011

L'ONU retira el seu personal de Trípoli

L'onada de disturbis d'ahir al centre de Trípoli, amb atacs contra les ambaixades d'Itàlia i la Gran Bretanya per part de gaddafistes, va fer que l'ONU decidís evacuar el seu personal de la capital de Líbia.

Astrid Aran
3 min
Partidaris de Gaddafi criden consignes contra els Estats Units i cremen una bandera.

El personal de les Nacions Unides a Trípoli va creuar ahir la frontera cap a Tunísia, "des d'on seguiran supervisant el que passi a Líbia", segons va confirmar la portaveu de l'Oficina per la Coordinació dels Afers Humanitaris de l'ONU (OCHA, en les seves sigles en anglès), Stephanie Bunker. Els dotze treballadors, "en veure la inseguretat de Trípoli, van decidir marxar de la ciutat, i tan aviat com la situació ho permeti hi tornaran", va matisar Bunker.

Segons la cadena britànica BBC, les oficines de l'ONU a la capital líbia van ser atacades per un grup de manifestants gaddafistes hores després del bombardeig de l'OTAN al complex polític i militar del coronel Muammar al-Gaddafi que va causar, segons assegurava el règim, la mort d'un dels fills del líder libi i tres dels seus néts.

L'ONU havia enviat personal a Trípoli a principis d'abril, després que la cap de la OCHA, Valeria Amos, arribés a un acord amb el govern libi per garantir la presència d'ajuda humanitària al país. Un acord pel qual el règim es comprometia a protegir els treballadors de Nacions Unides. Al bastió rebel de Bengasi també hi ha una delegació de l'ONU, que continua treballant amb normalitat.

Atacs contra edificis diplomàtics

Els gaddafistes van sortir als carrers de la capital líbia a la matinada d'ahir, poc després que es difongués la notícia de la mort de Saïf al-Arab Gaddafi, cridant venjança. Els partidaris del règim van protagonitzar actes vandàlics contra les ambaixades del Regne Unit i Itàlia. Segons testimonis presencials, van calar foc als dos edificis, situats al mateix carrer. També van arrencar la bandera italiana i la van llençar al mig de la carretera perquè els cotxes hi passessin per sobre. Segons els testimonis, el fum que sortia dels dos edificis encara era visible ahir al migdia.

Com a conseqüència, el Regne Unit va prendre la decisió d'expulsar l'ambaixador de Líbia a Londres, Omar Jelban. El ministre d'Afers Estrangers britànic, William Hague, va condemnar l'atac contra l'edifici diplomàtic i va donar 24 hores a Jelban per sortir del país, declarant-lo " persona non grata ". Un portaveu del ministeri va afegir, a més, que els danys a l'ambaixada eren "severs". "Els primers informes indicaven que els danys van ser causats per foc i que tant l'edifici de l'ambaixada com la residència de l'ambaixador van quedar afectats", va confirmar a Reuters.

Ambaixades buides

Al febrer, el Regne Unit va anunciar el tancament de l'ambaixada a Líbia i l'evacuació de tot el seu personal diplomàtic a causa del deteriorament de la situació a Líbia arran de les protestes ciutadanes contra Gaddafi. Al març, el govern britànic va expulsar cinc diplomàtics libis com a protesta per l'actuació del règim i perquè va considerar que podien suposar una amenaça per a la seguretat nacional. El ministeri d'Afers Estrangers italià, per la seva part, va confirmar que hi havia hagut "actes vandàlics" contra l'edifici de la seva ambaixada, també buida des de mitjan març. Els mitjans de comunicació italians asseguraven que l'edifici i la residència de l'ambaixador havien estat saquejats.

Itàlia, antiga potència colonial a Líbia, era, pràcticament fins a l'inici de l'operació internacional contra el règim libi, un dels principals aliats de Gaddafi a Europa. Però les coses han canviat, fins al punt que el coronel, en el seu últim discurs, retreia a Itàlia que utilitzés el seu potencial militar "per matar libis" i es preguntava: "On és el tractat d'amistat? On és l'amic Berlusconi?" L'atac a l'ambaixada certifica l'allunyament entre Trípoli i Roma.

stats