GUERRA A LÍBIA
Crònica 29/05/2011

L'OTAN bombardeja la residència de Gaddafi a ple dia

L'OTAN torna a apuntar contra el complex residencial de Gaddafi l'endemà que els principals líders occidentals i Rússia, reunits a la cimera del G-8 a França, apel·lessin a posar fi al conflicte libi.

A. Aran / J. Benavente
2 min
Un vehicle de les tropes lleials a Gaddafi, destruït als afores de Misurata, on continuen els combats amb els rebels.

Una forta explosió seguida d'una enorme columna de fum blanc va captar l'atenció, ahir a les 10 del matí, de la majoria d'habitants de Trípoli. Es tractava d'un nou atac aeri de l'OTAN contra el complex residencial que el coronel Muammar al-Gaddafi té a Bab al-Azizia, a la capital líbia. Després d'una altra nit d'intensos bombardejos en diverses àrees de la ciutat, les forces de l'Aliança -que fins ara acostumaven a fer els seus atacs de nit o de matinada- van sorprendre tothom quan van castigar la residència del líder libi en plena llum del dia. Segons un portaveu de l'OTAN, es van destruir les torres de vigilància del complex de Gaddafi.

Aquesta nova ofensiva arribava just després que els governs nord-americà, francès i britànic, reunits a Deauville (França) per la cimera del G-8, apel·lessin a trobar una sortida definitava del conflicte libi. El president nord-americà, Barack Obama, apressava la coalició internacional a "acabar la feina", mentre que el primer ministre britànic, David Cameron, afegia que les operacions a Líbia estaven entrant en una "nova fase".

El cop d'efecte, però, va donar-lo el president rus, Dimitri Medvédev, que dimecres s'havia mostrat molt crític amb l'actuació de l'OTAN, titllant l'ofensiva aliada de "gran desviació" dels mandats de les Nacions Unides. Ahir, també des de Deauville, el president rus es posicionava finalment del cantó d'occident i afirmava que Gaddafi havia d'abandonar el poder i el país, i fins i tot s'oferia com a mediador per buscar una sortida al conflicte. "[Gaddafi] ha perdut tota legitimitat, el món ja no el considera el líder libi", va dir Medvédev.

El front crema pels dos costats

Segons la televisió estatal líbia, els atacs nocturs de l'Aliança en diversos barris de la capital haurien provocat "danys humans i materials" encara per comptabilitzar. Les forces fidels al coronel Gaddafi, per la seva banda, van respondre ahir mateix bombardejant amb míssils de llarg abast les ciutats de Misurata (el bastió rebel de l'oest libi, castigat durament des de l'inici de la guerra), i la localitat de Zintan, també a l'oest. Cinc combatents rebels haurien perdut la vida a Misurata, segons fonts dels insurgents.

Aquesta última setmana ha estat especialment sagnant al front libi. La nit del dimarts al dimecres, l'OTAN va bombardejar durant més de trenta minuts la residència de Muammar al-Gaddafi.

Al-Jazira va anunciar ahir que s'estarien duent a terme converses entre sectors pròxims a Gaddafi i representants del govern del Regne Unit per tal d'acordar un alto el foc. La font de la cadena qatariana va ser Abdul Ati al-Obeidi, l'actual cap de la diplomàcia del règim libi després de la dimissió de Musa Kousa.

Tot i que al-Obeidi no els va donar gaires detalls sobre les seves converses amb els britànics, sí que va afirmar que el règim libi "vol que aquesta guerra acabi i que acabi aviat". Va negar, però, que s'estigui negociant la sortida de Gaddafi del país. El govern britànic no va confirmar la informació d'al-Jazira en els mateixos termes tot i que van reconèixer que hi havia contacte.

stats