PRESSIÓ SOBRE LA MISSIÓ INTERNACIONAL
Crònica 22/02/2012

L'OTAN es disculpa per profanar l'Alcorà

S. Rahimi / A. Rubin / S. Sahak
3 min
L'OTAN es disculpa per profanar l'Alcorà

THE NEW YORK TIMES / BAGRAM (AFGANISTAN)La notícia que les tropes nord-americanes a l'Afganistan havien profanat un gran carregament de llibres de l'Alcorà a la base aèria aliada de Bagram -la més gran al país- es va estendre ahir com la pólvora i va conduir a grans episodis de violència arreu del país. El comandant de l'OTAN a l'Afganistan, el general John R. Allen, va voler evitar una resposta més greu al sacrilegi i es va disculpar tant al president Hamid Karzai com al "noble" poble afganès pel fet que tropes estrangeres s'haguessin "desfet de manera indeguda" d'alcorans i material islàmic. Allen no va negar els fets, però va assegurar que eren totalment fortuïts.

El secretari de Defensa dels Estats Units, Leon Panetta, també es va disculpar per l'incident. "Aquestes accions no representen les opinions dels Estats Units", va dir després que el general Allen assegurés que investigarien el cas, jurés que no era intencionat i que ja s'havia retornat el material recuperat a les autoritats religioses.

Un grup de treballadors afganesos de la base aèria van salvar els llibres sagrats després d'aturar els dos soldats que llançaven les bosses plenes d'alcorans a la fossa de la incineradora. Alguns dels afganesos fins i tot van treure llibres del foc.

L'incident va passar dilluns a la nit i les manifestacions van arrencar només unes hores més tard, després que els testimonis de la planta l'abandonessin amb alguns dels alcorans cremats amagats sota els abrics. Les manifestacions es van generalitzar ahir el matí i ràpidament van agafar un to violent. Milers de persones van encendre neumàtics i es van concentrar als voltants de la base.

Cridaven "Mori Amèrica" i "No els volem més" mentre tancaven l'edifici del districte governamental i increpaven la gent que volia entrar al centre de la ciutat, segons els testimonis. Alguns dels manifestants cantaven cançons dels talibans i hi havia persones que parlaven urdú, una llengua pakistanesa, i feien discursos entre la multitud.

Dures reaccions a la injúria

A l'Afganistan, els precedents de profanacions de l'Alcorà sempre han desembocat en greus episodis de violència. L'últim cas va ser el 2010, quan la crema d'un exemplar per part d'un pastor de Florida va estendre les protestes arreu del país. En aquell episodi, una explosió a la base de les Nacions Unides a Mazar-e-Xarif va matar 12 persones, almenys set de les quals eren estrangeres.

Segons els treballadors de la incineradora, els soldats que van llençar els llibres no debien saber què feien perquè van desfer-se de les bosses com si fos qualsevol residu. Cap a les 10 o les 11 de la nit, un tractor escortat per un vehicle militar va arribar a la planta. En aquell moment hi havia uns vint treballadors que ahir asseguraven haver vist dos soldats nord-americans uniformats llançant els llibres al foc.

"Quan vam veure els soldats cremant els llibres, ens hi vam acostar per veure què estava passant i un dels nois va dir: «És l'Alcorà!»", va explicar un dels treballadors, Zabiullah. "I els vam atacar amb els nostres cascos grocs per provar d'aturar-los", va afegir. Abdul Uahid -un altre treballador- va explicar que tant ell com dos amics seus van cridar: "No cremeu el nostre llibre sagrat, el donarem als nostres mul·làs [els encarregats a l'islam de les sagrades escriptures]!"

Els soldats van retirar-se, però ja havien llençat dues bosses de llibres. Segons un portaveu de l'OTAN, tant els alcorans com els llibres d'interpretació de les escriptures que es van trobar a les bosses provenien del centre de detenció d'insurgents de Paruan.

stats