REVOLTES ÀRABS
Crònica 01/05/2011

L'OTAN rebutja el diàleg de Gaddafi

Kareem Fahim / C.j. Chivers
3 min
Els rebels busquen suports Un jove libi participa en una desfilada militar per demanar més incorporacions a les files rebels i més armament per a la revolució. La desfilada del 27 d'abril rebutjava també una intervenció militar terrestre estrangera.

The New York Times / Bengasi.Mentre els avions de l'OTAN bombardejaven Trípoli ahir al matí, el coronel Muammar al-Gaddafi pronunciava un discurs inconnex i desafiant a la televisió estatal líbia en què oferia un alto el foc però prometia que no abandonarà el país. "Veniu, França, Itàlia, Regne Unit, Amèrica, veniu que negociaré amb vosaltres -els va dir-. Mentiu quan dieu que estic assassinant la meva pròpia gent. Ensenyeu els cossos". Va ser l'última proclama del líder libi, just quan les forces de l'OTAN acabaven d'anunciar que ampliaven el nombre d'objectius a bombardejar, incloent-hi palaus, centres de comunicació i edificis administratius imprescindibles per al règim.

L'Aliança Atlàntica i els rebels libis van rebutjar immediatament una oferta d'alto el foc, que consideren un fals truc. Una vegada més, Gaddafi va aprofitar el discurs televisat per repetir les afirmacions que les forces rebels pertanyen a Al-Qaida o bé són terroristes o mercenaris. Fins i tot els va fer una crida a abandonar les armes. Aquest cop, Gaddafi parlava amb un aire relaxat mentre seia darrere la taula del seu despatx, mirant més enllà de la càmera que l'enfocava, perdent el fil del seu discurs de tant en tant i amb notes a la mà. "Gaddafi no té el poder, no està en posició d'abandonar", va dir, parlant d'ell mateix en tercera persona. "Amb el meu rifle, lluitaré pel meu país".

Els rebels diuen 'no'

Un portaveu de l'oposició de Bengasi, Jalal Al-Gallal, va rebutjar l'oferta perquè no la considera res més que un discurs "de relacions públiques de cara al món". "Sabem que no és sincer -va dir Gallal-. Mai ha ofert res que després hagi complert". Els rebels van insistir en algunes condicions indispensables per acceptar un alto el foc, inclòs l'acord perquè Gaddafi i els seus fills abandonin el poder.

L'Aliança Atlàntica a Brussel·les també va reconèixer que el règim libi ha anunciat altres treves en moltes ocasions per després continuar els atacs sobre poblacions i civils. "Necessitem veure accions, no paraules", va assegurar ahir un oficial de l'OTAN a l'agència Reuters. "Seguirem amb les nostres operacions fins que s'aturin tots els atacs i les amenaces contra civils, fins que les forces de Gaddafi tornin a la seva base i hi hagi un corredor humanitari segur per atendre tots els que ho necessitin".

Malgrat el discurs, ahir no hi va haver cap senyal que el líder libi tingués la intenció d'afluixar la pressió militar sobre els seus opositors.

Nova estratègia

Un portaveu militar rebel va assegurar que les forces gaddafistes havien començat l'assalt a les localitats de Jalu i Aujilah, a uns 190 quilòmetres al sud d'Ajdabia.

L'atac sembla seguir un nou patró en el conflicte pel qual els rebels han intensificat la resistència a l'oest, a la regió muntanyosa de Nefusa, prop de la frontera amb Tunísia, i a l'estratègic port de Misurata. Mentrestant, les forces de Gaddafi han optat les últimes setmanes pels raids sobre poblets amb poques defenses, pròxims als camps petroliers de l'est del país, i així intentar dificultar la capacitat dels rebels per produir cru.

A la principal carretera de la costa, prop de la ciutat de Brega, que ha estat l'escenari de combats intensos durant setmanes, ahir persistia certa calma, només trencada per algunes escaramusses. "Aquesta és la situació actual -deia ahir el coronel rebel Ahmed Omar Bani-. Nosaltres defensem Ajdabia i ells ens disparen esporàdicament per recordar-nos que són aquí".

Els rebels esperen nomenar els pròxims dies un nou ministre de Defensa que aporti una nova organització a aquestes forces de combat poc experimentades, tocades per nombrosos contratemps al front de l'est i per les lluites internes entre els comandaments superiors.

El setge a Misurata

Els combats van continuar ahir també a Misurata, la fortalesa rebel assetjada per les forces de Gaddafi des de fa dos mesos. Des de primera hora, les forces de Gaddafi havien estat llançant bombes i coets terra-terra contra la ciutat i en una de les ràfegues van matar almenys 5 combatents rebels.

També van continuar els combats prop de l'aeroport, el tercer més gran del país, encara sota control dels soldats gaddafistes. Al final del dia, després de tants fronts oberts, en un petit centre de comandament en ple camp de batalla, un oficial rebel, en sentir que Gaddafi havia ofert al matí un alto el foc, va exclamar: "Esclar que no hi confiem. Aquest home és boig".

stats