Crònica 23/10/2011

L'abstenció, els islamistes o fugir a Lampedusa

C.m.
2 min
Incertesa Un venedor de flors mira amb escepticisme el seu futur la vigília electoral.

Cinc joves que no arribaven als 30 anys van morir a mitjans de gener a mans de la policia al barri popular de Haid Tadamoun (Solidaritat), a la perifèria de Tunis. Va ser el primer districte que es va alçar a la capital, quan feia dies que els joves de les regions de l'interior es defensaven a pedrades dels gasos lacrimògens, primer, i les bales reals, després, que els va enviar Ben Ali en resposta a la demanda d'un lloc de treball.

Nou mesos més tard, continuen sense feina i gaudeixen d'una llibertat que de poc a servit per canviar les seves condicions de vida. "No tenim feina, no tenim diners, no tenim res. I els que han estudiat a l'institut o a la universitat tampoc no troben feina", lamenta Bedis, de 17 anys, assegut en una cadira de plàstic al davant d'una botiga tancada. Recorda com un jove va ser el primer a llançar una ampolla a un policia, quan va saber el que estava passant a les regions de l'interior. "Després vam sortir tots al carrer, a trencar els aparadors de bancs i oficines de correus. Ens van disparar i després va sortir al carrer tot el barri: homes i dones", relata.

Abidi Salim, de 32 anys, té una petita barberia al barri. Avui no anirà a votar: "Abans teníem només un mentider, Ben Ali, i ara en tenim molts, això són les eleccions", diu mentre afaita amb navalla un veí. El barber està contra Ennahda, perquè diu que "només tenen una màscara de musulmans, però són com tota la resta, i tenen l'autorització dels Estats Units". Es declara partidari dels salafistes de Tahir: "Ells sí que són bons musulmans, i per això no els deixen presentar-se".

"La revolució està aturada perquè el govern i els partits han començat a fer manipulacions polítiques. Ens han robat la nostra revolució i ara tornem a estar com abans. Hi ha més llibertat, però jo no em sento lliure", conclou.

Molts altres joves que passen el temps al carrer diuen que estan amb Ennahda, que es declara enemic dels salafistes. Però tampoc s'han inscrit per participar en les eleccions ni tenen intenció d'anar a votar. D'altres encara són menors, però se senten pròxims als islamistes.

Hai Tadamoun és un dels llocs dels quals els joves tunisians volen fugir per intentar el somni europeu amb la primera etapa a l'illa italiana de Lampedusa, en la qual també han arribat libis que fugien de la guerra. La resposta europea, amb Sarkozy i Berlusconi al capdavant, ha estat l'enèsima reforma del tractat de Schengen.

Oportunitat per escapar

"Tinc uns amics que ho han intentat avui mateix i els ha aturat la policia". Al barri molts asseguraven que ho tornarien a provar avui amb l'esperança que el desplegament policial per supervisar les eleccions els doni una oportunitat per a l'escapada.

El viatge, de poc menys de 300 quilòmetres i un destí incert, costa (segons asseguren els candidats a l'emigració clandestina) entre 2.000 i 3.000 euros. Famílies senceres s'han d'endeutar perquè un pugui intentar-ho i acabi ajudant amb alguns diners els que s'han quedat enrere. Els que tenen sort fracassen en l'intent d'arribar a Europa, però tornen vius a casa.

stats