Crònica 16/05/2011

L'acció de Criteria puja un 27% amb l'anunci dels canvis del gener

T.g.
2 min
Les seus de Criteria i La Caixa a la Diagonal de Barcelona.

Barcelona.La reordenació interna de La Caixa anunciada el gener passat va provocar un rebot immediat en la cotització a la borsa. L'acció de Criteria, que no ha recuperat el preu de sortida i ha perdut un 3,6% de valor des de l'octubre de fa tres anys i mig, s'ha revaloritzat un 27,1% només des de principis del 2011, una dada que contrasta especialment amb l'increment dels valors de l'Íbex-35, que han crescut un escanyolit 6,8% en el mateix període, segons dades de la filial de La Caixa.

Sens dubte, aquesta revalorització té a veure amb les expectatives creades amb la transformació de Criteria en CaixaBank, i més concretament amb el traspàs de part de la cartera industrial i la immobiliària (Servihabitat) a Caixaholding. En aquest sentit, Isidre Fainé es va mostrar taxatiu quan va sentenciar dijous passat que Caixaholding i Servihabitat "no formaran un banc dolent", que és el que s'entén com una entitat que agrupa tots els actius denominats nocius.

Tot i això, la segregació d'aquests actius de CaixaBank farà possible que els inversors no penalitzin la societat cotitzada, que només conservarà les participacions de Telefónica i Repsol. Així, l'entitat té la intenció de reduir encara més l'activitat en empreses industrials i de serveis, i passarà de l'actual 25% al 10%. El president de La Caixa no va aclarir si aquesta tendència s'aconseguiria per la venda de participacions, per l'augment del pes financer o per una combinació de tots dos vectors. En qualsevol cas, la pèrdua de pes industrial ha estat constant. Des de finals del 2007, la cartera de serveis representava el 83% del total d'actius, un percentatge que el desembre del 2010 ja es reduïa al 63%. Al final ha acabat representant l'esmentat 25%. En aquest procés hi ha tingut una importància cabdal la venda de part de la participació a Agbar.

stats