Crònica 07/01/2012

L'acord per la reforma laboral arribarà abans de divendres

Ara
2 min
L'acord per la reforma laboral arribarà abans de divendres

BARCELONAEls sindicats i la patronal presentaran el seu pacte per a la reforma laboral al govern la setmana vinent, previsiblement abans del consell de ministres del divendres 13, segons fonts de la negociació citades per Efe.

Actualment ja existeix un acord entre les dues parts perquè els conflictes laborals se solucionin de manera extrajudicial. Durant els pròxims dies s'han d'acabar de negociar altres punts claus, com la millora de la formació contínua, les mútues del treball o la racionalització dels dies festius (que, segons com caiguin cada any, podrien canviar de dia per no interrompre la setmana, cosa que els empresaris asseguren que fa baixar la productivitat).

Després de guanyar les eleccions, Mariano Rajoy va informar la CEOE i els dos principals sindicats, Comissions Obreres i UGT, que tenien fins al dia de Reis per tancar un acord per la reforma laboral. Dijous el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va assegurar que l'acord era pròxim. El pacte ha d'incloure les propostes pel que fa a negociació col·lectiva (convenis empresarials), contractació, absentisme laboral, empreses de treball temporal (ETT) i formació. Els principals punts de desacord són en salaris, contractes i acomiadaments.

Cessions

Els sindicats s'han mostrat disposats a acceptar que els sous pugin per sota de la inflació, però no que es congelin, i també han començat a considerar viable el foment de la contractació a temps parcial per impulsar la creació de llocs de treball. A canvi de la moderació salarial, els sindicats reclamen més control dels preus i la limitació dels beneficis empresarials. Els sindicats també podrien acceptar l'anomenat despenjament empresarial, que permetria a les empreses no complir el que havien pactat prèviament als convenis col·lectius en cas que ho necessitin per sobreviure.

No obstant això, l'objectiu dels sindicats és que aquestes mesures siguin excepcionals i reversibles en cas que l'economia millori. Per aquest motiu, defensen que cal introduir mecanismes perquè els treballadors es vegin recompensats quan millori la conjuntura.

stats