ELECCIONS LEGISLATIVES
Crònica 08/12/2011

L'activisme rus 2.0 surt al carrer

Una generació de russos políticament actius a internet ha despertat. Les acusacions de frau que han caigut sobre el partit de Putin després de guanyar les legislatives han tret milers de persones al carrer.

Bricio Segovia
2 min
MÉS MOBILITZACIONS
 La policia russa deté un activista anti-Kremlin ahir a St. Petersburg.

MOSCOU"Rússia sense Putin". És una de les frases que Ília Varlamov té escrites al Twitter. Però dilluns passat va decidir apagar l'ordinador per cridar aquesta consigna a la plaça Triumfàlnaia de Moscou. Aquell dia, unes 10.000 persones més van fer el mateix pensament. Des d'aleshores, les xarxes socials russes estan més vives que mai. L'Ília, com molts dels opositors que cada dia s'han manifestat en diferents punts del país, ja no es queda a casa per discutir la situació política de Rússia a internet. Ara el debat és al carrer i el mòbil és el seu millor aliat.

Una allau de fotografies i vídeos inunden Twitter, Facebook o el seu equivalent rus, Vkontakte. Són imatges que aquesta generació d'activistes 2.0 han captat amb els seus telèfons durant els tres dies consecutius de protestes que hi ha hagut des que els va sonar el despertador del canvi.

Aquests joves han estat els ulls de molts ciutadans davant una realitat que el govern està intentant amagar. Mentre que més de mil persones han estat detingudes en les protestes més multitudinàries de l'última dècada, la televisió russa només ha parlat de les concentracions paral·leles dels simpatitzants del partit governant, Rússia Unida (RU). Darrere d'aquest encobriment de la realitat hi ha el Kremlin, que controla la majoria de les televisions nacionals.

Els enfrontaments entre les joventuts de RU i els opositors, les provocacions d'un bàndol i de l'altre, les càrregues policials als antiputinistes... tot està a l'abast de l'espectador a YouTube. Precisament, molts russos van optar també per aquesta modalitat de denúncia social durant la jornada dels comicis. Vídeos que destapen fraus electorals, com ara la manipulació massiva de vots a peu d'urna, han superat el milió de visualitzacions.

El moviment 10-D

Mentre que alguns activistes independents demanen amb eufòria manifestacions diàries través de les xarxes social, el moviment que està agafant més força és el del pròxim 10 de desembre. Un grup de Facebook convoca a una concentració pacífica a tothom que estigui en contra dels resultats dels comicis i que es vulgui solidaritzar amb els detinguts dels últims dies. El lloc destinat a convertir-se en la Tahrir russa és la plaça de la Revolució, al centre de Moscou.

A l'hora del tancament d'aquesta edició més de 22.000 persones havien confirmat la seva assistència a través del grup de Facebook, la principal plataforma de difusió de l'acte, i més de 7.000 deien que potser hi anirien. Molts insistien en els comentaris que la manifestació sigui pacífica. Azamat NoFler escrivia: "No volem una revolució amb sang! Volem el diàleg per la igualtat". Com a resposta, l'ajuntament de la capital russa va anunciar ahir que és possible que dissabte la plaça de la Revolució estigui tancada per obres.

stats