ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 21/11/2011

L'agenda de Rajoy

Ferran Casas / Joan Rusiñol
2 min
L'agenda de Rajoy

El líder del PP s'ha refugiat en la permanent ambigüitat del depèn en aquesta campanya quan se li preguntava per algunes qüestions sobre les quals, a l'oposició, tenia un opinió rotunda i inequívoca. Algunes d'aquestes qüestions sobre les quals no s'ha pronunciat amb la claredat esperable, i que han dut el PSOE a parlar de "frau democràtic" si guanya amagant el seu programa, les haurà d'afrontar en els seus primers dies a la Moncloa i són del màxim interès per a molts dels que li han donat suport, dins i fora del PP.

Finançament autonòmic

Millorar-lo i poc més

El líder del PP ha menyspreat el pacte fiscal en la línia del concert que demana el govern de CiU, però en el seu programa es compromet a millorar el finançament de les administracions territorials. En ser preguntat pel tema, en campanya, no s'ha fet enrere però també ha donat a entendre que potser caldrà retallar partides. Les autonomies del PP, que són quasi totes les d'Espanya, estan econòmicament escanyades i si no hi ha una millora de les transferències de l'Estat algunes ja han advertit que es plantegen tornar competències.

Matrimoni gai

Pendent del TC

El PP no qüestiona els drets de les unions homosexuals però segueix estant en contra que puguin contreure matrimoni amb tots els ets i uts tal com va consagrar en la reforma del Codi Civil Zapatero en la seva primera legislatura. Els populars van presentar al TC un recurs en contra que encara està pendent de resoldre. És evident que si el recurs tomba les unions sexuals l'acataran sense problemes. Però és una incògnita saber què faran si el TC deixa el tema en mans només dels polítics.

Llei del tabac

A favor de la llei anterior

El PP està ara en contra de l'actual llei del tabac, que el prohibeix en tots els establiments públics. Rajoy, fumador de cigars, sempre ha dit que ell era partidari de la llei anterior, que obligava els locals a habilitar una zona per a fumadors. Falta veure si els conservadors modificaran la llei actual, que va ser criticada per amos de restaurants, bars i locals nocturns, o la deixaran igual.

Català a les escoles

El model trilingüe

En el seu programa el PP defensa, per a les autonomies amb dues llengües oficials, que l'escola pública ha de ser trilingüe i que l'anglès ha d'estar, en el cas català, al nivell del castellà i el català. El cert, però, és que hi ha sentències que, recolzades en la del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, han posat en qüestió el caràcter vehicular del català a les aules. Sobre això el PP calla i Rajoy no n'ha fet bandera en campanya en el seu intent d'oferir una imatge central i centrista a Catalunya, un territori clau per assentar una àmplia majoria. Caldrà veure amb quin zel el govern central defensa ara les sentències contra el model d'immersió dels tribunals que ha celebrat Alícia Sánchez- Camacho en els últims mesos.

Aigua per a tots

Interconnexió sí, PHN ja ho veurem

El PP proposa interconnexió de conques hídriques per portar excedents d'aigua on no n'hi ha. Ara que governa l'Aragó i també el País Valencià i Castella-la Manxa (l'any 2000 només tenia el País Valencià) i s'enfronten per l'aigua, no diu res de macrotransvasaments i de l'aigua de l'Ebre però rep molta pressió.

stats