DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Crònica 26/06/2011

L'agenda catalana corre el risc de fer-se invisible

El protagonisme català no serà el mateix en aquesta ocasió que en anteriors, quan el debat sobre l'Estatut monopolitzava el debat públic. Els grups catalans posaran l'èmfasi en la crisi econòmica.

Ferran Casas
3 min
En clau econòmica El grup de CiU al Congrés espera poder influir en la política econòmica del govern espanyol més que aconseguir concessions concretes en l'aplicació de l'Estatut per Catalunya.

Barcelona.Mentre el PSC va governar Catalunya (i Zapatero ja ho feia a Espanya) i l'Estatut va estar en tràmit o al purgatori del TC, l'agenda catalana va ser present a l'hemicicle del Congrés fins a avorrir -o indignar- molts diputats d'altres territoris. En aquest debat de política general, això va camí de canviar per més que els portaveus dels grups catalans intentin fer visible el futur de l'autogovern, la gestió de l'aeroport, el cobrament del fons de competitivitat o el català a Europa.

Els que ho provaran amb més força són, òbviament, el portaveu de CiU, Josep A. Duran i Lleida, i el seu homòleg d'ERC, Joan Ridao. Tots dos han explicat a l'ARA que tenen la intenció d'encarar les seves intervencions en les sessions d'aquesta setmana com l'"epíleg" del mandat de Zapatero. Serà, per tant, hora de fer balanç de quasi vuit anys de mandat que, en bona part, han estat marcats per Catalunya.

Tant ells com la diputada ecosocialista Núria Buenaventura tindran al davant un PSOE que té en aquests moments Catalunya a la cua de les prioritats polítiques. Amb el PSC desallotjat del poder -tant a nivell nacional com local-, una aliança estable amb el PNB, Coalició Canària i la UPN, i Espanya en una situació de risc financer, Zapatero se sent, segons fonts del grup socialista al Congrés, "alliberat de qualsevol compromís amb Catalunya".

D'aquí que l'intent, anunciat per Joan Ridao, de preguntar per l'operació "de rescat" de l'Estatut reformant lleis de base -com l'any passat va prometre Zapatero després de la retallada al TC- no tingui cap possibilitat d'arrencar compromisos concrets. Tal com ha explicat a aquest diari un portaveu del vicepresident tercer, Manuel Chaves, els plans per recuperar el que el tribunal va amputar és història.

En una situació econòmica "límit" un Zapatero que, segons els seus mateixos col·laboradors, "viu al dia" es dedicarà a apel·lar a la "responsabilitat" de la resta de grups per demanar suport a les seves reformes. Si fa no fa, el mateix que fa en els últims mesos Artur Mas a Catalunya. El PSC parteix de la base que "el que preocupa ara a Catalunya és la crisi i res més" i per això no amaga que, per ara, no ha fet gestions davant Zapatero perquè tracti amb deferència l'agenda catalana. Una altra cosa serà, expliquen, el debat de resolucions (CiU en té 15; i ERC-ICV-IU, 15 més). Aleshores els socialistes intentaran el màxim d'acords tot i ser conscients que perdran alguna votació.

Duran i les reformes

Conscient de la situació, Duran se centrarà en la crisi i les reformes estructurals que les institucions comunitàries i financeres exigeixen. En el més de mig any que fa que CiU és al Govern, Duran ha constatat que la predisposició a donar resposta a les reivindicacions catalanes és mínima, més enllà d'alguna concessió financera com l'endeutament o el traspàs de la titularitat d'immobles de la seguretat social. Duran clamarà que "o Zapatero fa les reformes amb totes les conseqüències o convoca eleccions" i exigirà que la nova llei de negociació col·lectiva, en la qual CiU i el PNB es van abstenir, es concreti segons el que es va acordar. "De perdre el temps no en volem sentir a parlar", sosté.

Duran és conscient que el recorregut de Zapatero ja és mínim però encara el tractarà com el que és, el president del govern central. Per això exigirà "tot el que tenim pendent del nostre autogovern".

Ridao exigirà una "sortida d'esquerres" a la crisi i intentarà portar moltes "reivindicacions de fons" dels indignats al debat, amb temes com la limitació de mandats, la transparència o el finançament dels partits. També incidirà en la importància del concert econòmic i el dret a decidir.

ERC i ICV pactaran resolucions en temes com el català a Europa buscant la implicació del govern central, el calendari de tancament de les nuclears o la fiscalitat verda. Ridao dedicarà també una iniciativa a l'ofensiva contra el català del PP a les Balears i el País Valencià. Buenaventura serà dura jutjant "el testament d'un Zapatero que va girar clarament a la dreta el maig de l'any passat" i no ha actuat amb la valentia que ells han reclamat en els temes mediambientals. CiU intentarà treure el màxim profit de les resolucions i, com és habitual, combinarà autogovern, infraestructures i un important paquet econòmic.

stats