SUCCESSOS
Crònica 02/04/2011

L'agressió de Castelldefels força la revisió de la seguretat als trens

Interior revisarà la seguretat als trens després que un vigilant de l'estació de Castelldefels morís ahir d'un atac de cor mentre era agredit per un jove. Els sindicats també denuncien mancances.

Marta Català
2 min
L'agressió de Castelldefels força la revisió de la seguretat als trens

Barcelona.L'agressió a un vigilant privat de l'estació de Castelldefels ha obligat la Generalitat a plantejar la revisió de l'actual operatiu de seguretat a les línies ferroviàries. L'home, que treballava per a Prosegur i tenia 44 anys, va morir mentre era colpejat per un passatger de Rodalies que estava alterant l'ordre públic, primer en un comboi de Rodalies i després a la mateixa estació. L'autòpsia va certificar ahir que la causa de la mort no van ser el cops, sinó un atac de cor, ja que la víctima tenia antecedents de patologies coronàries. Tot i això, l'agressió ha tornat a disparar les alarmes i ha reobert el debat sobre la seguretat als trens. El mateix conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, ja va avançar ahir que es faria "una reunió de coordinació amb representants de la Direcció General de Transports i Mobilitat" per millorar els operatius que ja hi ha implantats.

I és que més enllà dels fets, el succés torna a qüestionar les mesures de seguretat a les línies ferroviàries i, especialment, els mitjans de què disposen els guàrdies de les empreses privades de seguretat que contracta Renfe per prestar aquest servei. Els mateixos sindicats també demanen més seguretat. El comitè d'empresa de Renfe Operadora de Barcelona sud va condemnar ahir l'agressió i va exigir "que es prenguin mesures urgents per evitar que fets com aquest es tornin a produir".

També Josep Gironès, secretari general de la Federació de Serveis de la UGT a Catalunya, va denunciar que tot just fa un any ja es va reduir la plantilla de seguretat a l'estació de Castelldefels: "Renfe va passar de contractar dos vigilants a contractar-ne només un per estalviar diners". Una situació que també s'hauria repetit en altres estacions.

Detingut amb antecedents

La policia local de Castelldefels va detenir immediatament després de l'agressió el jove Sergi M.G., de 20 anys i amb antecedents per un delicte de lesions. En aquesta ocasió, pel fet que la víctima morís d'una insuficiència cardíaca, no se sap si el noi podrà ser acusat d'homicidi, ja que caldria demostrar que els cops que va donar al vigilant van ser la causa directa de la mort. L'advocat penalista José María Fuster Fabra assegura que és molt d'hora per fer valoracions, però que cal tenir diversos factor en compte: "S'ha de valorar si els cops eren greus, si no ho eren, la intencionalitat, la intensitat dels cops, la racionalitat... En aquest cas, podria estar al límit".

Un cas similar va passar l'any 2002 quan tres vigilants de seguretat van tirar a l'aigua Wilson Pacheco, un home que estava provocant aldarulls dins una discoteca del Maremàgnum, a Barcelona. Un jurat popular els va declarar culpables d'un delicte d'homicidi. En aquella ocasió es posar de manifest el dol eventual, una figura jurídica que diu que encara que els agressors no tinguessin un intenció clara de matar, sabien que amb els seus actes hi havia una alta probabilitat que la víctima acabés morint. Pacheco no sabia nedar.

stats