LES RETALLADES DEL NOU GOVERN
Crònica 02/01/2012

L'ajust és més sever per als funcionaris catalans

Mariano Rajoy ha estès l'austeritat per a tots els funcionaris de l'Estat, però per als catalans la retallada és més severa. Madrid dóna treva temporal, però traurà les tisores després de les eleccions andaluses.

E. Freixa / M. Colomer
2 min
MALESTAR A CATALUNYA Mossos, bombers, agents rurals i funcionaris de presons van sortir al carrer la setmana passada per avisar del risc de les retallades pel model de seguretat pública.

BARCELONA.L'austeritat anunciada pel govern espanyol sobre la funció pública no ha agafat per sorpresa els treballadors catalans, que han protagonitzat les últimes setmanes mobilitzacions contra unes retallades que van molt més enllà. La Generalitat ha tirat endavant una sèrie de mesures que afecten sous i condicions laborals i amb què preveu un estalvi de més de 600 milions d'euros. Les línies generals, a falta de més concrecions, són retallada de complements salarials a les pagues extres del 2012, reducció de jornada a uns 8.000 interins i altres rebaixes socials. Tot plegat s'inclou a la llei d'acompanyament dels pressupostos d'aquest any.

El conflicte obert a Catalunya entre Generalitat i treballadors públics va fer que les mesures anunciades pel govern espanyol (congelació de sous, jornada més llarga de 37 hores i no contribució als plans de pensions) rebessin una reacció tèbia a Catalunya. Però és que mentre les centrals sindicals a Madrid lamentaven l'obscurantisme del govern espanyol en temes com allargar la jornada, a Catalunya els agents socials ja signarien que la seva retallada s'hagués quedat en l'anunciada per l'executiu espanyol.

Treva temporal

Ara bé, el cert és que les mesures anunciades per l'executiu de Mariano Rajoy dirigides als treballadors públics són només l'inici. "El principi del principi", en paraules de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que ja llançava un avís del que vindrà. Rajoy s'ha assegurat la pau social (a la vegada que ha volgut dirigir un missatge de seriositat a Europa) almenys fins al mes de març per encarar sense grans convulsions l'assalt electoral a Andalusia, últim bastió socialista que li queda per conquerir al PP. La rebaixa dels sous del funcionariat en l'àmbit estatal, per tant, no s'ha descartat, sinó que en tot cas s'ha posposat. Arribaran probablement amb els pressupostos de l'Estat del 2012, a la primavera.

Pendents de Madrid

Si Rajoy acaba retallant a la funció pública de manera lineal a tot l'Estat, li pot estalviar bona part de la retallada al govern d'Artur Mas. Si més no, la que està vinculada a la reducció salarial. La Generalitat ha inclòs aquesta possibilitat en les seves previsions i ja ha deixat clar que la seva retallada no serà acumulativa en cas que Madrid prengui mesures en la mateixa direcció.

De fet, la reducció de la paga extra als funcionaris catalans no arribaria fins al juny, després que el govern espanyol hagi presentat nous pressupostos per a aquest any i els nous passos -aquest cop sí, amb les tisores ben esmolades- en la direcció d'estalviar 36.000 milions al llarg del 2012.

El que sí que queda clar és que els funcionaris catalans tenen un panorama de retallades més contundents al damunt. Queda clar també que els anuncis de Rajoy a Madrid segueixen el camí que traça des de fa un any la Generalitat. Fins i tot la congelació dels salaris dels funcionaris ja l'havia previst el Govern en els pressupostos del 2012.

La jornada laboral catalana al sector públic ja és de 37,5 hores i mitja i no de 35 hores com en altres llocs de l'Estat. A més, la supressió de les aportacions als fons de pensions anunciades pel govern espanyol ja s'ha donat a Catalunya el 2011 i continuaran el 2012, i en el cas català també se suprimiran les aportacions al Fons d'Acció Social i altres ingressos com complements de productivitat i d'objectius.

stats