Crònica 07/09/2011

L'ala dura del PP exigeix trencar ja amb CiU

La pressió del sector més dur del PP ja reclama que Mariano Rajoy trenqui amb CiU. De moment això queda lluny però la direcció popular tampoc destensa la corda i exigeix a Artur Mas que acati la llei.

Joan Rusiñol
2 min
L'ala dura del PP exigeix trencar ja amb CiU

MADRID."Les decisions dels tribunals no hi són per ser interpretades o manipulades, sinó per complir-les". Ho va dir ahir des de la seu del PP a Madrid la vicesecretarària general d'organització, Ana Mato, persona de plena confiança de Mariano Rajoy. Els populars, immersos en la precampanya electoral, no afluixen i reclamen al president Mas que equipari català i castellà a l'escola, seguint els dictats del TSJC.

Tot i que els últims dies el candidat dels conservadors espanyols ha subratllat que vol liderar un projecte de "centre, moderat i de diàleg", la contundència en les qüestions lingüístiques es manté intacta. Mariano Rajoy sap que hi ha un sector de la dreta política i mediàtica que no està disposat a acceptar concessions al nacionalisme català a canvi de pactes de governabilitat. Un exemple: el vicepresident del Parlament Europeu i exlíder del PPC, Aleix Vidal-Quadras, va instar ahir el seu partit a trencar amb CiU si no acata la resolució. En una entrevista a l'agència de notícies Servimedia, però, va deixar clar que està satisfet de l'actitud que ha demostrat fins ara la direcció del PP.

Per als populars l'única sortida possible és que totes dues llengües siguin vehiculars a l'escola. Ho va justificar Mato: "No crec que sigui incompatible i seguirem treballant en la mateixa línia perquè al final és una qüestió de llibertat".

La dirigent popular no es va limitar a les crítiques al govern actual de la Generalitat i ho va aprofitar per carregar contra l'anterior executiu d'esquerres a l'hora d'explicar la "sorprenent" reacció del president Artur Mas: "Sembla que els últims dies estiguem sentint a parlar altre cop del tripartit". I va avisar CiU que seguir aquell exemple no és un bon camí perquè tothom "en va sortir escaldat".

Pactes d'estat

Per esquivar l'escenari de pactes postelectorals, en què CiU podria tenir un paper clau, en les últimes hores l'entorn de Rajoy ha intensificat les crides als pactes amb el PSOE després del 20-N. La reforma bipartidista de la Constitució espanyola ha deixat bon regust al PP i li permetria arraconar el catalanisme polític, com vol un sector de la dreta.

stats