CRÈDIT AGRÍCOLA
Crònica 05/12/2011

L'alcalde de l'Aldea avisa que el poble pot fer fallida

Dani Revenga
2 min
L'alcalde de l'Aldea avisa que el poble pot fer fallida

TARRAGONAL'alcalde de l'Aldea, Daniel Andreu (ERC), va alertar ahir del "perill de col·lapse econòmic" en què quedaria el poble si es consuma el bloqueig dels estalvis dels 3.000 clients de la secció de crèdit de la cooperativa agrícola del poble. Segons Andreu, "el fet que els afectats representin una part molt important del poble fa que aquest no sigui un tema privat, sinó un problema social de gran abast". L'alcalde va advertir que, si continua el bloqueig dels diners, hi haurà "una aturada de l'economia local".

Totes les parts implicades continuaran treballant avui per mirar d'evitar el concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments). Aquest matí, a la seu del departament d'Economia i Finances, tindrà lloc una reunió entre els representants de la cooperativa, el director general de Política Financera de la Generalitat, Jordi Òliva, i la directora de l'Institut Català de Crèdit Agrari, Divina Alsinet, nomenada representant del Govern en aquest cas. Fonts de la Generalitat expliquen que hi ha vies per evitar que finalment es presenti el concurs de creditors, però no volen donar més detalls fins a la reunió d'avui.

L'alcalde de l'Aldea valora positivament la rapidesa amb què ha reaccionat el Govern, que ha nomenat una supervisora i ha fet un pas endavant. No obstant això, Daniel Andreu ha manifestat el seu descontentament per no haver estat convocat en aquesta trobada: "Som l'administració més pròxima al ciutadà i, per tant, els que hem de fer front a les conseqüències de la situació. Pensem que se'ns hauria de tenir en compte". Paral·lelament a la reunió d'aquest matí, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, visitarà l'Ajuntament de l'Aldea per estudiar les possibles vies de suport de totes dues administracions als afectats.

Responsabilitats

D'altra banda, algunes fonts apunten que els afectats podrien demanar responsabilitats a Bankia, entitat vinculada a la cooperativa, per poder tenir cobertura del Fons de Garantia del Banc d'Espanya. També es planteja la possible responsabilitat subsidiària de la Generalitat, que en l'última auditoria efectuada fa un any va donar per bons els comptes de la cooperativa.

stats