COMIAT A UN MESTRE GASTRONÒMIC
Crònica 19/02/2011

L'alta cuina i Sant Celoni diuen adéu a Santamaria

Sara González
2 min
El fèretre amb les despulles de Santi Santamaria ahir a l'Ateneu de Sant Celoni.

Sant celoni.Fill. Espòs. Pare. Avi. Amic. Cuiner. Per aquest ordre. Així van voler recordar ahir la figura de Santi Santamaria. Perquè, tot i que gran part de la plana major de l'esfera culinària del país es va traslladar ahir fins al poble natal del cuiner per dir-li l'últim adéu, van ser els veïns de Sant Celoni els que van omplir a vessar l'Ateneu del municipi. Els que el van veure créixer durant 53 anys, que viuen a pocs minuts del restaurant i que potser mai han tingut l'oportunitat de pagar un àpat a Can Fabes, però que coneixien i respectaven el Santi. Perquè ell era una estrella molt propera. Tant, que el poble, ja al carrer, el va acomiadar amb un solemne aplaudiment mentre el fèretre, embolicat amb una senyera i orquídies blanques, era retirat de la capella ardent.

Ferran Adrià, Sergi Arola, Carme Ruscalleda, Joan Roca, Martín Berasategui, Juan Mari Arzak, Pedro Subijana... Tots es van sumar, en un moment o un altre del dia, al miler de persones que van acomiadar-se de Santamaria. El seu soci, Xavier Pellicer, va assistir al funeral civil amb l'uniforme de cuiner en senyal de lluita per la continuïtat del llegat que deixa el prestigiós cuiner. Els restaurants van tancar ahir i també avui en senyal de dol. A la cerimònia també van assistir el president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta, Joana Ortega.

"El seu últim batec va ser entre fogons", va destacar el periodista Xavier Graset, que va dirigir la cerimònia. El Montseny, els productes de la terra, el compromís polític, la debilitat per l'art. Les passions i l'esperit lluitador del cuiner van ser repassades per amics propers, com Joan Baixas, director de la companyia de teatre La Claca, o l'escriptor Emili Teixidor, que va subratllar la "devoció" de Santamaria per la cuina de la seva mare, que deia que "mai havia superat".

Amb la família, a primera fila, hi havia un cotxet. El Santi acabava de ser avi. No podrà compartir cap sobretaula amb ell, però creixerà sabent que l'avi va ser un dels millors del món entre els fogons.

stats