Crònica 24/05/2011

L'aparició de Plataforma per Catalunya complica l'escenari de Salt

Narcís Presas
2 min
Plataforma tindrà tres regidors a Salt, una de les ciutats catalanes amb més immigració.

Salt ha afegit un nou element al trencaclosques de la convivència al municipi: Plataforma per Catalunya (PxC). Les tensions socials viscudes aquests últims anys han abonat el terreny per a l'entrada a l'ajuntament del partit de Josep Anglada, que amb tres regidors s'ha situat com a tercera força al consistori i garanteix la presència del discurs xenòfob als plens.

L'aterratge de Plataforma a Salt no ha sorprès ningú. Els mals auguris s'han confirmat. "És una mala notícia que no agrada, però tal com està el poble, s'entén", assegura la Paquita. Salt ha viscut quatre anys convulsos. L'any 2007 Democracia Nacional va ser l'única formació d'extrema dreta que es va presentar a Salt i va obtenir només 15 vots. Aquest 22-M, el partit d'Anglada, Gent per Salt i el Movimiento Social Republicano (MSR), les tres formacions que han focalitzat el seu discurs contra la immigració, han sumat 1.515 suports a les urnes.

El missatge de Plataforma ha seduït una part de l'electorat desencisat amb l'acció dels partits tradicionals i preocupat per la seguretat. En José, de 74 anys, veu amb bons ulls l'entrada de la formació d'Anglada. "El desgavell que hi ha ara és massa, i cal un canvi radical en seguretat, neteja i convivència, que aquí està molt tocada", afirma. En Quim és del mateix parer. Hauria preferit una presència de Plataforma encara més nombrosa i centra les crítiques contra l'alcaldessa, Iolanda Pineda, a qui acusa de defensar només els interessos dels immigrants. El retrocés electoral que va patir diumenge la candidata del PSC va ser proporcional als vots i regidors obtinguts per la formació d'ultradreta. Pineda va aconseguir 1.857 sufragis i sis regidors. El candidat de Plataforma, Carles Bonet, en va sumar 1.161, que van suposar tres regidors. Però al municipi hi ha moltes persones que veuen amb preocupació l'entrada de la PxC a l'Ajuntament. "És terrible! -exclama en Lluís-. Serà contraproduent i crearà més conflicte. Hi ha més coses a fer en l'àmbit de la immigració que les que defensa Plataforma", afegeix. A Salt fa temps que es treballa per afavorir la integració i fomentar la convivència, un treball diari allunyat dels focus.

Els immigrants que viuen al municipi desconeixen els resultats electorals i les propostes que defensa Plataforma, o prefereixen no parlar-ne. Són els assenyalats pel discurs incendiari d'Anglada, que el 22-M va aconseguir l'objectiu de fer forat a Salt. Un 22-M que, com en molts altres municipis de Catalunya, ha obert les portes de l'ajuntament a les tesis de la ultradreta.

stats