Crònica 22/01/2012

Tomàs Casas "L'as a la màniga de la Xina és el poder del consumidor xinès"

M.m.
1 min
Tomàs Casas, docent especialitat en economia asiàtica.

PROFESSOR ECONÒMIQUES UNIVERSITAT DE ST. GALLENTomàs Casas és professor d'economia a la Universitat de St. Gallen, a Suïssa, i està especialitzat en l'economia asiàtica. La seva tasca docent s'estén també a Xangai i Pequín.

Quin impacte tindrà la decisió de la Xina de comprar empreses a fora per als mateixos xinesos?

Invertir a l'exterior i fer-ho bé és una de les activitats econòmiques més complexes que existeixen. Els japonesos, per exemple, mai l'han acabat de dominar. Els xinesos estan en un procés d'aprenentatge intensiu i, per tant, les seves estratègies i la manera d'actuar a l'exterior està evolucionant molt ràpid. L'impacte més substancial són els nous coneixements que adquiriran.

I l'impacte per al conjunt del món?

Avui són el fons sobirà xinès, la China Investment Corporation, i empreses estatals els que majoritàriament inverteixen a l'estranger. Però, en breu, ho faran empresaris privats i la presència del capital xinès s'estendrà a gairebé tots els sectors. El capital xinès augmentarà les possibilitats de creació de riquesa per a propietaris de recursos naturals, per a creadors de tecnologia i per a empresaris d'arreu del món.

Hi ha en marxa a la Xina un canvi en el seu model exportador?

Ja ha començat una transició. El consum intern esdevindrà un segon motor. L'as a la màniga és el poder del consumidor xinès, ja que avui en dia representa menys d'un 40% del PIB (comparat amb el més del 70% als EUA). L'economia xinesa haurà d'estalviar i invertir menys i, alhora, el govern haurà d'estendre els serveis públics, com ara la sanitat, per animar el consum a sectors nombrosos de la població. I augmentarà també el valor afegit de la producció que exporta.

stats