PRIMÀRIES ALS EUA
Crònica 23/12/2011

L'ascens de Gingrich inquieta els dirigents del partit republicà

L'ascens de Newt Gingrich, gràcies al suport dels ultraconservadors, inquieta l'establishment del Partit Republicà. L'objectiu és evitar una reedició de la derrota de Barry Goldwater el 1964.

Núria Ferragutcasas
2 min
Gingrich és el favorit als sondejos en la cursa republicana per la Casa Blanca, fins i tot per davant de Romney, el candidat oficialista.

WASHINGTONNewt Gingrich és un devot de l'expresident Ronald Reagan -idolatrat pels republicans- i es considera el seu successor natural. No obstant, al Partit Republicà són molts els que veuen en el nou favorit de les primàries l'ombra del senador Barry Goldwater. Ara fa gairebé mig segle, aquest candidat conservador i antiestablishment va guanyar contra tot pronòstic el favorit, governador de Nova York, Nelson Rockefeller, i va aconseguir la nominació republicana. La seva victòria, però, va conduir els republicans a un gran daltabaix electoral el 1964 contra el president demòcrata Lyndon B. Johnson, la pitjor derrota d'un candidat presidencial fins avui.

L'ascens de Gingrich en les enquestes de les últimes setmanes ha fet disparar totes les alarmes al Partit Republicà, que el considera incapaç de vèncer el president Barack Obama i aposta pel candidat més moderat, l'exgovernador de Massachussets Mitt Romney. Els experts polítics no paren de repetir aquests dies la paraula elegibilitat , és a dir, les opcions que té un candidat republicà de batre el president Obama. Romney guanya en aquest apartat, però la capacitat de ser elegit president no és, de moment, un factor importar per al votant més conservador o afí al Tea Party, que dóna suport a Newt Gingrich, expresident de la Cambra de Representants als anys noranta i líder de l'anomenada revolució conservadora.

Gingrich seria un suïcidi

Davant l'elevat atur i la dèbil situació econòmica del país, algunes veus dins del Partit Republicà consideren que elegir Gingrich seria un suïcidi. Segons l'exassessora de Reagan i columnista de The Wall Street Journal , Peggy Noonan, el polític veterà és un "egòlatra", "impulsiu" i "sense principis", i el partit no es pot permetre un candidat com ell. Els atacs de Noonan no són els únics. Els rivals de Newt Gingrich, l'exgovernador Mitt Romney i el congressista Ron Paul, han aconseguit perjudicar la seva candidatura aquesta setmana amb una sèrie d'espots electorals negatius.

Gingrich pot convertir-se, segons els analistes polítics, en el candidat presidencial republicà més feble des de Barry Goldwater, però primer ha de guanyar i no serà fàcil. Un Romney a l'atac ha criticat durament les polítiques econòmiques de Gingrich i, fins i tot, l'ha titllat de "boig" per fer declaracions incendiàries com ara que Palestina no ha existit mai. Fa unes setmanes, Gingrich liderava les enquestes del caucus d'Iowa per deu punts, però aquest avantatge s'ha retallat fins als quatre punts, segons la web Real Clear Politics. A més, fa poc The Des Moines Register , el principal diari d'aquest estat conservador que celebra la primera elecció de les primàries el 3 de gener, va donar suport a Mitt Romney.

El bagatge polític i personal de Gingrich és molt feixuc i ja ha començat a passar-li factura. El votant conservador li pot perdonar que s'hagi casat tres vegades, però no el seu flirteig amb els lobis i els seus canvis de posició en temes com el canvi climàtic. La qüestió, per a aquest dinosaure de la política, és si sabrà resistir la pressió.

stats