GUERRA A L'AFGANISTAN
Crònica 13/07/2011

L'assassinat del germà de Karzai obre Un buit de poder al bastió dels talibans

A.j. Rubin, C. Gall I R. Khapalwak
3 min
Visita sorpresa de sarkozy El president francès, Nicolas Sarkozy, va aterrar a Kabul dilluns per donar suport als compatriotes que lluiten al país asiàtic.

The New York TimesAhmed Wali Karzai, germà del president afganès, Hamid Karzai, i cap del consell provincial de Kandahar, al sud-est del país, va ser disparat ahir dues vegades al cap i mort per un col·laborador pròxim a la família, segons van confirmar els familiars de Karzai propers a l'escena del crim. L'assassinat va tenir lloc quan Ahmed Wali Karzai estava rebent amics i coneguts a la seva casa a Kandahar. Més de 60 persones van presenciar el tiroteig, segons diversos testimonis. Els talibans han reclamat l'autoria de l'assassinat, però alguns líders de Kandahar dubten de la veracitat d'aquesta reivindicació.

L'assassí és un conegut de la família, Sardar Mohammed, que va ser abatut immediatament pels guardaespatlles de Karzai després del crim. Segons el conductor de Karzai, Sardar Mohammed era un comandant de seguretat als voltants de la ciutat de Karz. Les seves motivacions per matar el germà de Karzai encara no s'han aclarit.

Però encara que ho fes per raons polítiques o personals, aquest assassinat és un cop directe al poder del president Hamid Karzai, que depenia de la influència del seu germà al sud-est del país per mantenir les connexions de la família amb els homes forts de la zona, incloent líders tribals, oficials, contrabandistes de drogues i insurgents.

Multitud de gent solia visitar el germà de Karzai buscant consell i opinió sobre diferents negocis a la regió, tractes polítics i disputes tribals. L'assassinat provoca un immediat buit de poder a la important regió paixtu, centre de la insurgència talibana, i sembla que desembocarà en una lluita de poder entre la família Karzai i altres líders de la zona pel control de la zona.

Segons van apuntar ahir alguns oficials occidentals, la mort d'Ahmed Wali Karzai pot provocar més violència a la regió, cosa que reduiria les expectatives occidentals de rebaixar la volatilitat a la zona per afavorir la retirada de les forces internacionals de l'Afganistan per traspassar el poder a les forces de seguretat locals.

Un cop dur per al país

Només dues hores després de la mort del seu germà, el president afganès va fer una roda de premsa al costat del president francès, Nicolas Sarkozy, que en una visita sorpresa a la capital, Kabul, va confirmar la retirada d'un miler de soldats, una quarta part del contingent francès a l'Afganistan, fins a finals del 2012. El final de la intervenció francesa està previst el 2014, en la línia de la resta de potències. "S'ha de saber acabar una guerra", va dir Sarkozy a les tropes franceses.

Amb la veu ferma, Karzai va confirmar, al costat de Sarkozy, la mort del seu germà, de 48 anys. "Aquesta és la vida del poble afganès, aquest dolor és a dins de cada llar, ho patim tots", va dir. Després va girar-se cap a Sarkozy i li va etzibar: "Benvingut, i espero que ens perdoni per no rebre'l amb un somriure, avui".

L'assassinat va tenir lloc a les 11 del matí, hora local, segons coincideixen els testimonis. L'oficial provincial Hajji Agha Lalai era a l'habitació del costat de l'escena del crim quan va tenir lloc l'atac. Lalai va col·laborar a transportar la víctima a l'hospital. "L'estava subjectant i no estava segur que sobrevisqués", va dir. "A l'hospital van confirmar la seva mort", va afegir l'oficial, poc després del crim.

Mir Wali, exdiputat de Helmand, assegurava que es va reunir amb Wali Karzai 30 minuts abans de la seva mort. Mir Wali estava al segon pis quan van començar els trets. "Vam baixar i vam veure com treien Karzai de la sala i com Sardar Mohammed era a terra -va dir-. Els trets van ser seguits".

En nòmina de la CIA

Ahmed Wali Karzai va ser una figura que planteja algunes preguntes a molta gent. Era indispensable per mantenir la influència del govern? I de la família Karzai? Des de la invasió nord-americana, el germà de Karzai estava en nòmina amb la CIA, segons havien dit alguns oficials i exoficials nord-americans el 2009. El germà rebia pagaments regulars per diferents serveis, incloent la seva ajuda per reclutar homes per a les forces paramilitars afganeses.

Però al mateix temps va ser una font permanent de conflicte entre els diplomàtics nord-americans i el president Karzai. Malgrat que Ahmed Wali Karzai va negar repetidament els seus vincles amb el narcotràfic i la corrupció, durant molts anys els militars creien que estava al centre de la roda de poder i corrupció del govern al sud-est de l'Afganistan, fet que molestava els talibans i minava els esforços internacionals d'establir responsabilitat democràtica al país.

Diversos enemics

El seu rol d'home fort de l'administració en una regió clau va donar-li també molts enemics. Ahmed Wali Karzai va sobreviure almenys a un atemptat d'assassinat. El maig del 2009 va explicar que la seva caravana havia estat objecte d'una emboscada per homes armats talibans, mentre feia el trajecte des de l'est del país a la capital, Kabul. Un dels seus guardaespatlles va ser assassinat en l'atac.

Un mes abans, cinc homes suïcides es van immolar a les oficines del consell provincial de Kandahar i van matar tretze persones. Ahmed Wali Karzai no es trobava a l'edifici aquell dia.

stats